Ознака: народни верувања
Калеидоскоп 16.08.19 | 18:41

Денеска никако не правете го ова… Народни верувања за петок

  Народните верувања и обичаи кои ги следат се присутни во секој сегмент од животот. Тие верувања не ги заобиколуваат ниту деновите од неделата. Така, во петок, ден...

Калеидоскоп 15.08.19 | 12:50

Народни верувања за петок, ова никако не смеете да го правите утре

Народните верувања и обичаи кои ги следат се присутни во секој сегмент од животот. Тие верувања не ги заобиколуваат ниту деновите од неделата. Така, во петок, ден за кој...

Калеидоскоп 06.05.19 | 09:10

„Дојде ли Ѓурѓовден, чекај си Митровден”: Ако се измиете со оваа вода денеска…

Празник на обновувањето на природата и на животот воопшто Именден празнуваат: Ѓорѓија, Ѓуро, Ѓурѓа, Ѓоре, Ганка, Ганчо, Гинка, Ѓурѓица и др. Големиот црковен и народен...

Калеидоскоп 06.05.19 | 09:02

Кога ќе загрми на Ѓурѓовден, значи…

Овој празник се смета за граница меѓу зимата и летото и врзан е за здравјето на домашните, женидба на младите, плодност на стоката, добри посеви… Се верувало дека ако...

Калеидоскоп 01.05.19 | 15:44

Периодот до 7 мај е критичен, но затоа денеска искапете се во езеро и исчистете ја енергијата

Периодот од 27 април до 7 мај е многу критичен и опасен магиски период. Во овој период највредно работат црните магови како и негативните луѓе кои сакаат да ни напакостат....

Сервиси 03.04.19 | 17:42

Во недела е Благовец: Ова е првото нешто што треба да го направите тоа утро

Празникот Свето Благовештение се вбројува во постојаните празници и секогаш е на 7 април според новиот, (или на 25 март според стариот) календар. Меѓу народот повеќе е...

Сервиси 01.04.19 | 13:59

Ве очекува вредна награда доколку го направите ова во следните 7 дена

Четвртата недела од велигденските пости се вика средопосна недела или средопосница, бидејќи ја означува средината на големиот пост. Оваа недела е важна, затоа што ја...

Сервиси 19.03.19 | 17:20

Ако сте младенци, во петок разбудете се пред зори

Во македонската традиција се врзани многу обичаи за 22 март, денот кога се слави Младенци. Младенци слават сопружниците во првата година од брак, оние кои се венчале после...

Сервиси 13.03.19 | 11:56

Денеска е Чиста среда: Верниците не смеат да имаат секс, да јадат благо, да слушаат забавна музика

Православните верници денеска ја одбележуваат Чиста среда, трет ден од почетокот на велигденскиот пост. Чистата среда секогаш се паѓа на исти ден, а датумот се менува. На...

Сервиси 04.03.19 | 23:18

Пред нас е голем празник: Што треба да направите на Прочка?

Прочка претставува голем празник за македонскиот народ и со него се поврзани голем број обичаи и верувања. Очигледно е дека проштевањето е обичај востановен под влијание...

Кариера 01.03.19 | 21:42

На сосед не му се позајмува сол, а платата треба да преноќи

Начинот на кој се однесувате кон парите, па дури и положбата на метлата во куќата, велат нашите стари, може да влијаат на финансиската ситуација во домот. Платата треба...

Калеидоскоп 18.01.19 | 10:08

Вечерва останете будни по полноќ, замислете јасна и недвосмислена желба

Православните верници во јануари го прославуваат Богојавление како еден од 15. најголеми христијански празници. Според христијанската традиција, Христос кога наполнил...

Калеидоскоп 07.01.19 | 13:19

Што треба, а што не треба да се прави денеска

Обичаите се различни од место до место, но сепак некои ни се заеднички на сите. Погледнете што народот одамна верува дека треба да се прави на Божик, а што треба да се...

Калеидоскоп 06.01.19 | 18:50

Вечерва пресечете кромид, ќе ви открие каква ќе е годината

Нашите предци на Бадник и Божиќ користеле кромид за да дознаат какво време ќе има во текот на целата година. На Бадник вечерта, главица кромид се сече на 12 дела. Во секој...

Калеидоскоп 06.01.19 | 16:59

За пари денеска каснете плод од оваа билка!

Многу обичаи за Бадник се пагански, а црквата подоцна им дала христијанско обележје. Обичаите околу Бадник ги наследивме од своите предци и уште ги одржуваме. Ова се...

Сервиси 01.01.19 | 19:16

Што ќе правите утре, ќе правите цела година

На 2 јануари се празнува Свети Игњат, ден за кој се верува дека е одлучувачки за тоа што ќе ви се случува во текот на целата година. Постои верување дека она што ќе го правите...

Калеидоскоп 31.12.18 | 09:28

Јави се јужен! Времето утре ќе ни открие каква ќе биде 2019

Според народните верувања, времето утре ќе ни покаже каква ќе ни биде годината што доаѓа. Ако утре дува јужен ветар, тоа е знак дека наредната година ќе биде добра и богата. Ако...

Калеидоскоп 22.12.18 | 10:14

Зoшто никогаш не смеете да наздравувате со чаша вода?

Иако едноставното наздравување со чаша вода кога немате друг пијалак во близина можеби ви делува како сосема обично делување, зад изреката дека треба да го избегнувате...

Сервиси 22.12.18 | 08:59

Жените што сакаат да забременат денес не треба да ги прават овие работи

Според Јулијанскиот календар денеска е 9 декември, а православните верници го одбележуваат Зачнувањето на св. Ана. Денес Црквата ги слави светите Јоаким и Ана, родителите...

Сервиси 17.12.18 | 12:31

Внимавајте кој ќе ви биде денеска првиот гостин: Денеска е „женскиот Божик“

Православните верници денеска го слават Варваринден или Варвинден, еден од поголемите христијански празници од зимскиот циклус, кој секогаш се паѓа на 4 декември, односно...