Ознака: набљудувачи
Македонија 15.07.20 | 07:41

Изборите ги следат 2.708 домашни и странски набљудувачи

Предвремените парламентарни избори ги следат 2.708 домашни и странски набљудувачи. За мониторинг на изборите, акредитации од ДИК добија вкупно 2.551 домашни и 158 меѓународни...

Македонија 10.07.20 | 13:54

МОСТ ќе ги следи изборите на 15 јули со 900 набљудувачи

Со близу 900 набљудувачи на 696 гласачки места избрани спооред случаен и репрезентативен примерок граѓанската асоцијација МОСТ, ќе ги следи предвремените парламентарни...

Македонија 07.07.20 | 16:58

Акредитирани 1.183 домашни набљудувачи

До денеска беа акредитирани 1.183 домашни набљудували, од кои МОСТ има 905 и Цивил 278. Вкупната бројка на меѓународните набудувачи е 110, меѓу кои има и од ​​Канадската амбасада...

Македонија 02.07.20 | 15:22

ДИК со измени на Упатството за набљудување на изборите

Државната изборна комисија (ДИК) на денешното продолжение на вчера започната седница, донесе одлука за усвојување на изменето Упатство за набљудување на изборите, а...

Македонија 22.06.20 | 12:12

Седумте експерти на ОБСЕ/ОДИХР почнаа со работа, имаа средба со ДИК

Набљудувачкиот тим на мисијата на ОБСЕ/ОДИХР, кој во земјава пристигна на 19 јуни, од денеска е подготвен за работа и членовите веќе имаa средба со Државната изборна комисија,...

Македонија 13.06.20 | 20:12

И Антикорупциска се спрема за избори: Објави повик за набљудувачи

Државната комисија за спречување на корупцијата врз основа на Законот за спречување корупција и судир на интереси, објави повик за пријавување набљудувачи на изборната...

Македонија 06.05.19 | 18:57

Меѓународни набљудувачи: Нашата мисија можеше да воочи купување гласови

Вториот круг на претседателските избори беше добро спроведен и помина во мирна и спокојна атмосфера. Сепак, и натаму загрижуваат недоследностите во законската рамка,...

Македонија 06.05.19 | 08:39

Меѓународните набљудувачи ќе ги објават првичните наоди и заклучоци од изборите

Меѓународните набљудувачи кои вчера го следеа првиот круг од претседателските избори денеска на прес-конференција во Скопје ќе ги соопштат првичните наоди и заклучоци. Првичните...

Македонија 22.04.19 | 08:29

Меѓународните набљудувачи ќе објават првични наоди и заклучоци за изборите

Меѓународните набљудувачи кои вчера го следеа првиот круг од Претседателските избори денеска на прес-конференција во Скопје ќе ги соопштат првичните наоди и заклучоци. Првичните...

Македонија 21.04.19 | 08:54

Изборите ќе ги следат 3.094 домашни и 419 странски набљудувачи

Гласањето за претседателските избори денеска и на 5 мај ќе го следат 3.094 се домашни набљудувачи, а 419 од странство. Најмногу домашни набљудувачи ќе има невладината МОСТ,...

Македонија 12.03.19 | 15:50

ОБСЕ/ОДИХР ќе ги покрива претседателските избори со 279 набљудувачи

ОБСЕ/ОДИХР ќе ги покрива претстојните претседателски избори со вкупно 279 набљудувачи, соопшти денеска на прес-конференција шефот на набљудувачката мисија Корин Јонкер. Набљудувачката...