Ознака: Музеј на македонската борба
Култура 17.05.22 | 15:19

Слободен влез во Музејот на македонската борба по повод Меѓународниот ден на музеите

Музејот на македонската борба за самостојност го одбележува Меѓународниот ден на музеите со слободен влез за сите посетители на 18 мај во редовното работно време од...

Култура 08.05.22 | 18:42

Отворена изложбата на украинската амбасада „XXI век. Европа. Непростливо злосторство” во Музејот на македонската борба

По повод 8 мај, Денот на сеќавање и помирување денеска во Музејот на македонската борба беше отворена изложба на фотографии насловена „XXI век. Европа. Непростливо злосторство”...

Култура 05.04.22 | 13:57

ДММ 2022: Концерт на гудачкиот квартет „АТАКА“

Во Музејот на македонската борба, вечерва со почеток во 20 часот, во рамките на манифестацијата „Денови на македонска музика“ ќе се одржи концерт на гудачкиот квартет...

Вести 16.02.22 | 11:08

Семејството на Светлана Христова-Јоциќ подари лични документи, предмети и лични ракописи на Музејот на македонската борба за самостојност

Семејството на познатата македонска поетеса Светлана Христова- Јоциќ подари обемен личен фонд на Музејот на македонската борба за самостојност. Сергеј Андреевски,...

Култура 19.11.21 | 10:08

Изложба 1.000 години Бигорски манастир во Музејот на македонската борба

Изложбата 1000 години Бигорски манастир е поставена во НУ Музеј на македонската борба за самостојност. Реализирана во соработка со Бигорскиот манастир и Ансамблот Македонија,...

Култура 12.11.21 | 10:37

Меѓународен симпозиум за византиски и средновековни студии „Денови на Јустинијан I” во Музејот на македонската борба

Денеска и утре (12 и 13 Ноември) во Музејот на македонската борба ќе се одржи Меѓународен симпозиум за византиски и средновековни студии „Денови на Јустинијан I” на која...

Култура 29.10.21 | 08:59

Изложба и конференција во Скопје по повод 98-годишнината на Република Турција

Во Музејот на Македонска борба за самостојност денеска ќе се одржат активности за одбележување на 98-годишнината на Република Турција. Во рамки на одбележувањето ќе...

Култура 24.09.21 | 23:17

Донирани 46 лични предмети на големиот македонски поет Анте Поповски во Музејот на македонската борба за самостојност

На иницијатива на Музејот на македонската борба за самостојност, семејството Поповски донира 46 лични предмети на големиот македонски поет Анте Поповски. Едно уметничко...

Култура 03.09.21 | 09:50

Десет музејски предмети во Музејот на македонската борба се претставени преку тактилни слики и опис на Брајово писмо

НУ Музеј на македонската борба за самостојност го реализира проектот „Фокус“ (FOCUS – Fostering Of Capacities for Unique Senses experience for visitors) за унпаредување на инклузивноста и пристапноста...

Култура 09.06.21 | 10:22

Видеа за Атина Бојаџи, Рајна Алексова и Калипсо Налча се дел од виртуелната промоција на македонската култура во Брисел за 2021 година

Кратки видеа посветени на пливачката Атина Бојаџи, првата фармацевтка на Балканот, Рајна Алексова и актерката и уметница, Калипсо Налча се дел од виртуелната промоција...

Култура 07.05.21 | 22:34

Изложбата „Градење на македонската државност“ во Музеј на македонската борба

Во холот на НУ Музеј на македонската борба за самостојност поставена е изложбата „Градење на македонската државност“ посветена на столбовите на македонската држава...

Култура 07.05.21 | 18:30

Поставена изложбата „Градење на македонската државност“ во Музеј на македонската борба

Во холот на НУ Музеј на македонската борба за самостојност поставена е изложбата „Градење на македонската државност“ посветена на столбовите на македонската држава...

Култура 01.05.20 | 13:25

„Неколку нијанси женски приказни“ во Музејот на македонската борба

НУ Музеј на македонската борба за самостојност го започна проектот Неколку нијанси женски приказни кој ги величи и отсликува жените и нивни успеси во Македонија од...

Култура 19.03.20 | 14:56

Интерактивна 3Д веб сцена за Аферата Мис Стон во Музејот на македонската борба

Согласно препораките на Владата за спречување на ширењето на КОВИД-19, Музејот на македонската борба за самостојност денеска соопшти дека оваа национална установа е...

Култура 04.12.19 | 09:36

Промоција на книга во НУ Музеј на македонската борба

На 4 декември, среда, со почеток во 12 часот, во НУ Музеј на македонската борба за самостојност, ќе биде промовирана книгата „Ерусалими – поклонички икони на платно во...

Култура 25.11.19 | 11:59

Есенски музички свечености: Концерт на Надежда Цанова и Петар Македонски

Во рамките на Есенски музички свечености вечерва со почеток во 20 часот во Музејот на македонската борба ќе се одржат концерт Надежда Цанова и Петар Македонски. На програмата...

Култура 11.11.19 | 12:14

Хроничарот Коцевски и хорот на ОУ „Аврам Писевски“ ќе настапат во Музејот на македонската борба во чест на ослободувањето на Скопје

По повод 75 години од ослободување на Скопје, НУ Музејот на македонската борба за самостојност во соработка со Кинотека на Македонија и ООУ “Аврам Писевски“ с. Бардовци...

Култура 03.09.19 | 12:08

Мултимедијален настан во Музејот на македонската борба по повод Денот на независноста

На 4 септември, среда, со почеток во 12 часот, во НУ Музеј на македонската борба за самостојност ќе се одржи мултимедијален настан „Државотворниот печат“. Со манифестацијата...

Твитови 31.05.19 | 14:34

Нора Шаќири заврши во УО на Музејот на ВМРО, истиот што го плукаше


Култура 22.05.19 | 15:16

Промовиран музејски водич „Минато на дланка“ во Музејот на македонската борба

Во рамки на музејската недела во НУ Музејот на македонската борба, на 21 мај во 11 часот, низ креативна работилница со ученици од основните училишта и од Државното училиште...