Ознака: музеј на град Скопје
Култура 27.12.21 | 10:06

Тематска изложба во Музеј на град Скопје: Преку планината: или за двата паралелни неолитски света на Слатина – Зелениково и Церје – Говрлево

Проектот претставува тематска изложба за сличностите и разликите на материјалната култура од два локалитети, од ист период, лоцирани во непосредна близина. Имено,...

Култура 15.12.21 | 08:36

Во Музејот на Скопје вечерва се отвора ретроспективната изложба на Данчо Кал’чев

Во Музејот на Град Скопје вечерва ќе биде отворена ретроспективна изложба на македонскиот сликар Данчо Кал’чев. Ова е прво вакво ретроспективно претставување на творештвото...

Култура 11.11.21 | 09:34

Музеј на град Скопје со две изложби одбележува 80 години од почетокот на НОБ во Македонија

Музејот на град Скопје во пресрет на големиот празник 13 Ноември – денот на ослободувањето на градот Скопје ја подготви изложбата „Споменар на историски места од...

Култура 06.10.21 | 10:26

Изложбата на македонскиот уметник Александар Кондев „Го сакам Скопскиот кич” во Музеј на град Скопје

На 6 Октомври во 20.00 часот во просториите на Mузејот на град Скопје ќе биде отворена Изложбата на македонскиот уметник Александар Кондев со наслов “Го сакам Скопскиот...

Култура 02.07.21 | 20:36

По Португалија и Италија изложбата „Што би се случило ако? Изборот да се изгради алтернативна иднина“ во Музеј на Град Скопје

Во Музеј на Град Скопје, вечерва (2 јули) во 20 часот ќе биде отворена изложбата „Што би се случило ако? Изборот да се изгради алтернативна иднина“, во склоп на проектот...

Култура 12.02.20 | 09:38

Музеј на град Скопје одбележува 70 години постоење

Овој значаен јубилеј ќе биде одбележан на 12 февруари (среда) 2020 година во 13 часот со промоција на монографија „70 години Музеј на град Скопје“. Монографијата ќе ја промовира...

Култура 04.02.20 | 09:35

Музејот на град Скопје одбележува седумдесет години од основањето

Музејот на град Скопје одбележува седумдесет години од основањето. Тој е формиран во 1949 година од страна на Градскиот народен одбор на Скопје како Народен музеј на град...

Култура 23.12.19 | 10:27

Сол – Изложба на Виолета Чаповска во Музеј на град Скопје

Виолета Чаповска презентира фотографии, видео и инсталација од последниот сајт специфичен проект Сол изведен во јули 2018 година на Малото езеро, Пелистер, на надморска...

Култура 17.12.19 | 13:58

Годишна изложба на делата на Родољуб Анастасов во Музеј на град Скопје

На 20-ти декември (петок) во 19.00 часот, во Галеријата “Јустина и Родољуб Анастасов”, Музеј на град Скопје, ќе се отвори Годишната изложба на дела од Родољуб Анастасов од...

Култура 11.11.19 | 10:38

Изложба во Музеј на град Скопје: Помеѓу две империи, Босна и Херцеговина во фотографиите на Франтишек Топич 1885 – 1919 година

На 14 ноември, во 19.00 часот, во Музејот на град Скопје ќе биде отворена гостувачката изложба “Помеѓу две империи, Босна и Херцеговина во фотографиите на Франтишек Топич...

Култура 28.10.19 | 12:25

Музејот на Град Скопје гостува во Подгорица

Музејот на Град Скопје од денеска до 23 ноември ќе гостува во Подгорица со изложбата „Една слика за темната страна на римската историја, Скупи – гробница со масовно...

Култура 24.10.19 | 12:54

Изложбата „Црвени емоции“ на Маја Стефановска во Музеј на Град Скопје

Во Музејот на град Скопје, в понеделник (28 октомври), со почеток во 20 часот, ќе биде отворена изложбата “Црвени емоции” на Маја Стефановска “Црвени емоции” е...

Култура 07.10.19 | 12:57

Изложбата „Ликовната уметност во марките на Македонската пошта“ во Музеј на град Скопје

Изложбата „Ликовната уметност во марките на Македонска пошта“ е во рамките на протоколот за соработка помеѓу Музејот на град Скопје, кој оваа година обележува 70 години...

Култура 22.08.19 | 10:57

Музеј на град Скопје со изложбата „Скопската тврдина-симбол на градот“ гостува во Нови Сад

Музејот на град Скопје по повод 70 – годишнината од своето постоење, со изложбата „Скопската тврдина- симбол на градот“, гостува во Музејот на град Нови Сад, Петроварадинска...

Култура 10.07.19 | 10:11

„Релации“-изложба на дела од Игор Таневски и Александра Костадиновска

На 11 Јули 2019 год. во изложбениот салон на ДСУЛУД “ Лазар Личеноски“-Скопје, во 20 часот ќе биде отворена изложбата РЕЛАЦИИ со дела од двајцата млади уметници-Игор Таневски...

Култура 12.06.19 | 12:20

Изложба на Ана Миланова и Игор Таневски во Музеј на град Скопје

Проектот во Музејот на град Скопје се реализира по повод Наградата „Борко Лазески“ која младите ликовни уметници ја добија во 2018 година. Изложбата ќе биде отворена...

Култура 20.12.18 | 10:13

Изложбата „Скопје пред 8 милениуми _2: првите керамичари од Церје – Говрлево“ во Музеј на град Скопје

На 21.12.(петок), во 20.00 часот, во Музејот на град Скопје ќе биде отворена изложбата: „Скопје пред 8 милениуми_2: првите керамичари од Церје – Говрлево“ и ќе трае до 31.01.2019...