Ознака: монетарна политика
Економија 22.05.22 | 11:29

Ангеловска-Бежоска: За да нема нагло зголемување на каматите, потребно е постепено затегнување на монетарната политика

Тоа што централните банки ја покачуваат основната камата е сигнал за период на повисоки камати и на штедните влогови и на кредитите, а тоа ќе придонесе за зголемување...

Економија 10.03.22 | 09:29

Ангеловска-Бежоска‒Ван Гелдер: Монетарната политика е соодветна и помага за ублажување на ефектите врз економијата

Народната банка води приспособлива монетарна политика. Внимателно ги следи движењата и прави анализи за преземање мерки коишто ќе овозможат балансирање на ефектите...

Економија 16.02.22 | 11:40

Поставеноста на монетарната политика засега е оценета како соодветна на макроекономските услови

На 15 февруари 2022 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка, на којашто беа разгледани движењата на меѓународните...

Економија 20.10.21 | 10:54

НБ: ЕК со највисоки оценки за монетарната политика и Народната банка

Во Извештајот на Европската комисија (ЕК) дадени се позитивни оцени за монетарната политика и Народната банка на Република Македонија. ЕК оценува дека од аспект на монетарната...

Економија 23.09.21 | 10:07

Митреска: Монетарната политика е еден од столбовите на закрепнување на економијата

Mерките и политиките спроведени од страна на Народната банка, како и централните банки воопшто, ги дадоа посакуваните резултати во ублажувањето на ефектите од корона-кризата....

Економија 29.06.21 | 12:48

Ангеловска-Бежоска: Клучните фактори засега овозможуваат олабавена монетарна политика

Во услови на монетарна стратегија на стабилен девизен курс на денарот, токму инфлацијата и нивото на девизните резерви се двата клучни фактора од кои зависи просторот...

Колумни 30.05.21 | 12:58

Фискален стимул за заздравување, забрзан економски раст и фискална консолидација

Фатмир Бесими Минатата недела се одржа првата заедничка научна конференција на Министерството за финансии и Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ)....

Економија 16.09.20 | 11:28

Поставеноста на монетарната политика оценета како соодветна на макроекономските услови

На 15 септември 2020 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка (КОМП), на којашто беа разгледани движењата на меѓународните...