Ознака: Милтијадис Варвициотис
Балкан 05.11.19 | 14:43

Варвициотис: Целта на Грција е истовремена интеграција на земјите од Западен Балкан во ЕУ

Целта на Грција е истовремена интеграција на земјите од Западен Балкан во ЕУ, бидејќи со тоа првпат ќе има можност на север да се граничи со земји што припаѓаат на Европската...

Балкан 01.11.19 | 13:14

Варвициотис: Договорот од Преспа има опашки, но добар или лош, тој е, времето не се враќа назад

На начинот на кој францускиот претседател Емануел Макрон политички управуваше со прашањето на Европскиот совет, во суштина се најде наспроти нашите национални интереси...

Балкан 31.10.19 | 10:17

Варвициотис: Грција е против оние кои сакаат раздвојување на европската перспектива на Скопје и Тирана

Ние сме против оние кои сакаат раздвојување на двете држави, оние кои секако, никогаш не стекнаа моментум или нумеричко мнозинство во Советот, а предлогот го доставија...

Македонија 22.10.19 | 09:29

Варвициотис: Разврската од Самитот на ЕУ не е пријатна за Грција

Разврската од Самитот на ЕУ не е пријатна за Грција и не оди во корист на стабилноста во регионот, изјави грчкиот алтернативен министер за надворешни работи Милтиадис...

Балкан 09.10.19 | 12:02

Варвициотис: Преговори само за Македонија може да донесат дестабилизација на северната граница

Поради присутноста на албанскиот елемент во регионот, разделувањето и почетокот на пристапни преговори со само една земја кандидат, може, наместо да ја продлабочи стабилноста,...

Балкан 17.09.19 | 09:56

Варвициотис: За европската перспектива на соседната земја потребно е исполнување на обврските од Договорот од Преспа

Исполнување на обврските од Договорот од Преспа, напуштање на секаков иредентистички елемент и почитување на владеењето на правото, се точките на кои, според грчкото...

Балкан 21.08.19 | 11:37

Варвициотис: Го следиме секој чекор на Скопје

Појава на иредентизам и прекршување на владеењето на правото може да имаат директно влијание врз пристапниот процес во ЕУ за соседната земја, вели алтернативниот министер...

Балкан 09.08.19 | 11:17

Варвициотис: Мајка ми е од грчка Македонија, а во мене тече крв на Македонец

Не би рекол дека ветото е нешто што лесно се става во Европа, но она што може да се направи е секојдневен притисок на патот до членство во ЕУ, вели алтернативниот министер...

Балкан 07.08.19 | 11:56

Варвициотис: Kомисија го следи спроведувањето на Договорот од Преспа

Грчката влада преку комисија го следи спроведувањето на Договорот од Преспа, откри алтернативниот министер за надворешни работи на Грција, Милтиадис Варвициотис во...

Македонија 07.08.19 | 09:16

Варвициотис: Комисија во име на грчката влада го следи спроведувањето на Договорот од Преспа

Грчката влада преку комисија го следи спроведувањето на Договорот од Преспа, откри алтернативниот министер за надворешни работи на Грција, Милтиадис Варвициотис во...

Македонија 04.08.19 | 13:33

Варвициотис: Атина ќе го следи секој чекор на Скопје

Атина ќе го следи секој чекор на Скопје, грижејќи се дека е во рамките што сме ги поставиле, вели алтернативниот министер за надворешни работи на Грција, Милтиадис Варвициотис...

Балкан 02.08.19 | 11:11

Варвициотис: Ние веруваме во проширувањето на Европа во нашето соседство

Во однос на Скопје, нашата цел е да ги нормализираме негативните последици од Договорот од Преспа што се однесува на грчките производи, користењето на името Македонија...