Ознака: марјан ѓуровски
Македонија 23.02.23 | 18:22

Ѓуровски: Дојавите за бомби може да потраат, зависи од текот на глобалните случувања

Се работи за организиран пристап и веројатно зад дојавите за поставени бомби стои организирана група, но дали држава или меѓународна организација останува одговорот...

Македонија 26.12.22 | 17:52

Петровска: Со новиот закон ќе се зголемат правата и обврските на вработените во Министерството за одбрана

Идејата на Предлог-законот за вработените во Министерството за одбрана не е само да се дадат права на вработените, напротив, да се предвидат и зголемените обврски кои...

Скопје 05.11.22 | 12:33

Ѓуровски: Идејата пожарникари да ги обезбедуваат скопските училишта ќе ја загрози основната заштита од пожари

Секое ангажирање на Противпожарната бригада на Град Скопје на задачи надвор од законот и нејзината надлежност го доведува во опасност главниот град на државата и ќе...

Македонија 04.08.22 | 15:04

Универзитетски професори потврдуваат дека АРМ ѝ даде оружје на Украина

Нашата држава со воената донација за Украина остварува најмалку три стратешки цели за што постои консензус меѓу сите релевантни парламентарни политички партии во...

Македонија 14.09.21 | 11:23

Ѓуровски: Потребни се промени на нефукционалниот систем за кризен менаџмент

Досегашните искуства и кризните ситуации во земјата укажуваат дека во државата постои правна недоуреденост на системот за одговор на кризи, вонредна состојба и воена...

Македонија 19.08.21 | 10:50

Ѓуровски: Македонија не смее да си дозволи да не биде дел од коалицијата која манифестира хуман пристап кон авганистанскиот народ

Професор Марјан Ѓуровски од Факултетот за безбедност Скопје и доктор на безбедносни и одбранбени науки, за МИА вели дека е за поздравување брзиот и навремен пристап...

Македонија 09.08.21 | 12:06

Проф. Ѓуровски: Најважно е сите да сме под исто знаме и да се справиме со пожарите

Воспоставен e систем на координација во услови на кризна состојба согласно Законот за управување со кризи со што се овозможува соодветна субординација и едностарешинство...