Ознака: македонско – бугарска комисија
Македонија 31.03.22 | 15:03

Академик Драги Ѓоргиев задоволен од „позитивната атмосфера“ во Комисијата, па одеднаш заборавил на бугарските документи!?

Можно ли е истиот ден кога беше избран за редовен член на МАНУ, проф. Драги Ѓоргиев, да престане да го служи меморијата и одеднаш да заборавил што зборувал претходно?...

Македонија 02.02.22 | 18:23

Ѓоргиев: Ако политичарите договараат заедничко славење на Гоце Делчев, која е целта на Комисијата?

Во пресрет на заедничкото чествување на 150 годишнината од раѓањето на Гоце Делчев на политичари од Македонија и од Бугарија кое би требало да се одржи в петок на четврти...

Македонија 11.06.21 | 15:14

Македонско-бугарска комисија за историски и образовни прашања вчера и денеска го одржува 14. состанок

Заедничката македонско-бугарска комисија за историски и образовни прашања вчера и денеска го одржува 14. состанок, којшто е трет од предвидените пет за оваа година. На...

Македонија 26.02.21 | 19:11

Состанокот на македонско-бугарската експертска комисија без напредок по ниту една од темите

Нема напредок во однос на дискусијата за учебниците по историја за седмо одделение по прашањата поврзани со средновековието, а она за Гоце Делчев и негово евентуално...

Македонија 13.01.21 | 23:41

Литовски не е веќе член на македонско-бугарската комисија: Никој не ме информирал

Исамедин Азизи, научен соработник – доцент во Институтот за национална историја е именуван за член на заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски...

Македонија 12.01.21 | 18:03

Исамедин Азизи од ИНИ е нов член на Mакедонско-бугарска комисија за историски прашања

Исамедин Азизи, научен соработник-доцент во Институтот за национална историја, е именуван нов член во Заедничка мултидисциплинарна експертска комисија за историски...

Македонија 02.12.20 | 13:07

Ѓорѓиев за Димитров: Зачуден сум од силната политичка изјава на колегата

Копретседавачот на македонскиот тим во Мешовитата комисија Драги Ѓоргиев, во пресрет на средбата со бугарските колеги закажана за утре, изрази зачуденост од изјавата...

Македонија 02.12.20 | 11:13

Димитров: Македонските историчари го кочат напредокот, кај политичарите има волја за решавање

Со загриженост ја очекувам новата средба на заедничката бугарско-македонска Комисија за историски прашања, но се надевам дека ќе направиме барем еден мал чекор напред,...

Македонија 26.11.20 | 10:35

Претседателот на македонската комисија: Комисијата треба да биде оставена да работи без мешање и притисок

Генерално, погрешен е пристапот историските прашања да се користат како политичка алатка. Историските контроверзи, недоразбирањата и историографските спорови треба...

Македонија 23.11.20 | 17:22

Ѓоргиев: Има притисок од јавноста и медиумите врз комисијата да ги прекинеме преговорите

Несомнено, политичката ситуација по бугарското вето ќе влијае на работата на Заедничката историска комисија, но, сепак, сметам дека таа треба да продолжи да работи....

Македонија 16.10.20 | 18:28

Нема договор: Гоце Делчев и натаму останува камен на сопнување помеѓу Македонија и Бугарија

Идентитетот на Гоце Делчево останува главeн проблем за да се постигне каков било напредок. Ставањето на Комисијата на врвот од договорот помеѓу Македонија и Бугарија...

Македонија 16.10.20 | 08:53

Втор ден расправа на Македонско-бугарската комисија, Ѓоргиев и Димитров попладне ќе информираат за разговорите

Втор ден расправа на македонските и бугарските историчари денеска во Клубот на пратеници во рамки на десеттата средба на Билатералната мултидисциплинарна комисија...

Македонија 14.09.20 | 12:00

„Гоце Делчев е бугарски учител и револуционер“ е предлогот од Софија што Заев ќе мора да го прифати?

Гоце Делчев е бугарски револуционер и учител кој се борел за ослободување на автономната бугарска област наречена „Македонија“ од Османлиите. Ова ќе биде еден од предлозите...

Македонија 17.12.19 | 23:47

Македонската страна од Комисијата за историја: Паузираме поради изборите

Работата на Мешовитата македонско – бугарска комисија за историски прашања не е прекината, како што кажа претседавачот на бугарскиот тим Ангел Димитров, туку привремено...