Ознака: линдан
Економија 23.12.20 | 17:46

Грци ќе ја чистат малата депонија со линдан во ОХИС

Грчката компанија „Полиеко“ е ангажирана да ја исчисти малата депонија со линдан во кругот на ОХИС и опасниот отпад да го изнесе надвор од земјата. Ова вчера го обелодени...

Скопје 13.11.19 | 09:09

Од 45 вработени во погонот со линдан во Охис денес само еден е жив

Првиот работник кој се врабиотил во погонот со линдан во Охис Реџеп Ајраловски денеска е и единствениот жив работник од 45-те кои поминале низ погонот. Во изјава за Телма вели...

Економија 22.10.19 | 20:25

Одобрени 60 милиони денари за чистење на линданот во ОХИС

Владата на денешната 160-та редовна седница донесе одлука за одобрување на 60 милиони денари од Буџетот за 2019 година за чистење на индустрискиот токсичен отпад (линдан)...

Скопје 16.10.19 | 13:53

Објавен тендер: Кој ќе го чисти канцерогениот линдан во ОХИС?

Меѓународен тендер за избор на технологија за отстранување на линданот и неговите изомери од кругот на фабриката ОХИС во Скопје е објавен вчера и се очекува да биде...

Скопје 27.12.18 | 15:13

О2 коалиција: За линданот на Пеленица се знае уште од 2008 година, кој ќе одговара за непреземање мерки?

За депонијата со отровот линдан кај Пеленица, Драчево, се знае уште од 2008 година, а ние за ова ги предупредивме сите надлежни органи уште лани. Дури годинава Министерството...

Економија 15.12.18 | 11:30

Депониите со линдан кај ОХИС ќе се чистат следната година

Кон средината на следната година, малата депонија со линдан во кругот на фабриката ОХИС, на која има околу 10.000 тони контаминирана почва со оваа канцерогена супстанца...