Ознака: Курбиново
Култура 15.06.22 | 09:47

Почнаа конзерваторски истражувања на ѕидното сликарство во црквата „Свети Ѓорѓи“ во Курбиново

Националната установа Завод и Музеј-Битола во соработка со Европски центар за византиски и поствизантиски споменици со седиште во Солун, почна конзерваторски истражувања...

Култура 04.06.22 | 15:46

Конзерватори од Солун и Битола заеднички работат на заштита на манастирот во Курбиново

Во срцето на Баба планина и со поглед на бистрите води на Преспанското езеро сместен е најзначајниот храм од времето на византиска Македонија – Црквата Св. Ѓорѓи во...

Култура 03.05.22 | 11:49

Истражување за изработка на студија за одржување на фрески во црквата „Св. Ѓорѓи“ во Курбиново

Стручниот персонал од Европскиот центар за византиски и поствизантиски споменици (ЕЦВПС) со седиште во Солун од 26 до 29 април спроведе истражување во црквата „Св. Ѓорѓи”...

Култура 05.04.21 | 08:58

Грчки конзерватори во Курбиново, Хераклеја и Охрид

Во изминатите три дена во работна посета на Македонија беа Флора Карагиани, директорка на Европскиот центар за византиски и поствизантиски споменици и Марија Мерзани,...

Култура 23.02.21 | 15:48

Се конзервира и реставрира архитектурата на црквата „Свети Ѓорѓи“ во Курбиново

Со затоплување на времето и доаѓање на повисоки температури ќе продолжат активностите за конзервација и реставрација на црквата „Свети Ѓорѓи“ во Преспанското село...

Вести 02.12.20 | 17:39

Шопова: Започната е процедура за впишување на Курбиново на листата на УНЕСКО

Започната е процедура за впишување на црквата „Св. Ѓорѓи“ во Курбиново на листата на светско кулурно наследство на УНЕСКО. Ова за емисијата „Утрински брифинг“ на...

Култура 08.10.20 | 15:03

Германски стручњаци ќе бидат дел од конзервацијата на црквата во Курбиново

Двајца германски стручњаци ќе учествуваат во конзервацијата на драгоцената црква „Св. Ѓорѓи“ во преспанското село Курбиново, на која ѝ треба итна заштита. Црквата,...

Култура 14.11.19 | 13:25

Ќе ја загуби ли битката со времето црквата Св. Ѓорѓи во Курбиново

По повод најновата реставрација и конзервација на црквата Свети Ѓорѓи во Курбиново, Методија Јоновски на социјалните мрежи објави напис посветен на реставрацијата...