Ознака: кредити
Економија 09.08.21 | 13:53

Народна банка ги објави целосните податоци за депозитите и кредитите на банките и штедилниците

Почна објавувањето на стандардизираните табели со податоци за кредитите и депозитите што ги нудат банките и штедилниците. Од почетокот на месецов, на своите веб страници...

Економија 21.07.21 | 13:16

Народна Банка: Растат депозитите и кредитната поддршка

Паричната маса во јуни годинава, бележи месечен раст од 1,1 отсто што во најголем дел се должи на зголемените депозитни пари, а во помала мера и на долгорочните депозити...

Економија 16.07.21 | 10:46

За поголема транспарентност при објавувањето информации за кредитите и депозитите: НБРМ и МБА донесоа Насоки за банките и штедилниците

Поголема транспарентност и достапност на податоците за банкарските производи за граѓаните, а со тоа и поголема заштита на потрошувачите, се предвидувaат со донесените...

Економија 14.07.21 | 08:44

До 100% финансирање на вашиот нов дом со УНИБанка

УНИБанка АД Скопје, следејќи ги потребите и барањата на своите клиенти, креираше понуда за нов поволен станбен кредит кој дава можност и за финансирање до 100% од вредноста...

Економија 21.06.21 | 15:32

Во мај е забележан раст и на штедните влогови и на кредитите

Депозитите во мај имаат месечен раст од 1,2 отсто, додека кај кредитите растот е 0,8 отсто. Податоците на Народната банка на годишно ниво покажуваат дека депозитите забележале...

Економија 01.06.21 | 14:20

Се зголемиле каматите на кредитите, а се намалиле на штедните влогови

Просечната каматна стапка на новоодобрените кредити во април е повисока за 0,15 процентни поени на месечно ниво и изнесува 4,09 проценти. На годишна основа, оваа каматна...

Економија 21.05.21 | 22:02

Народна банка: Лани во април имало раст на годишната основа на депозитите и на кредитите

Од Народната банка соопштија дека во април вкупните депозити на годишна основа се повисоки за 6,9 отсто, при раст на депозитите кај двата сектора, којшто е поизразен кај...

Економија 20.04.21 | 12:04

Фирмите ќе можат да аплицираат за Ковид 4 бескаматната линија, достапни 10 милиони евра

Фирмите наскоро ќе може да аплицираат за Ковид 4 бескаматната линија преку Развојната банка, дел од Петтиот пакет мерки, најави денеска министерот за финансии Фатмир...

Економија 30.03.21 | 12:28

Утре истекува рокот за одложената отплата на кредитите

Утре истекува рокот за одложено плаќање на ратите на кредитите на физичките лица кои ги дадоа банките на одредени категории граѓаните погодени од ковид-кризата. Ново...

Економија 30.03.21 | 12:01

Завршиja антикризните мерки: Од утре ќе мора да се враќаат ратите за кредитите во банките

Утре истекува рокот за одложено плаќање на ратите на кредитите на физичките лица кои ги дадоа банките на одредени категории граѓаните погодени од ковид-кризата. Ново...

Економија 02.01.21 | 12:28

Македонците живеат на кредит – најмногу потрошувачки и станбени кредити

Граѓаните и компаниите на банките должат 353.345 милиони денари. Кредитите на ниво на банкарски сектор заклучно со ноември 2020 година забележале раст од 5,4 отсто. Раст, истовремено...

Економија 02.01.21 | 12:03

Граѓаните и компаниите на банките им должат 5,5 милиони евра

Граѓаните и компаниите на банките должат 353.345 милиони денари (околу 5,5 милиони евра). Кредитите на ниво на банкарски сектор заклучно со ноември 2020 година забележале раст...

Скопје 06.12.20 | 13:29

Скопје ќе се задолжи со кредит од 70 милиони евра за автобуси

Готов е Законот за задолжување на Макеодниј акај Европската банка за обнова и развој за проектот „Воведување на брз автобуски превоз во Град Скопје“. Законот за задолжувањето...

Економија 27.10.20 | 09:57

Над 100.000 клиенти земале кредити од финасиските друштва од над 74 милиони евра

Податоците на нардоната бнка покажуваат дека граѓаните се повеќе се одлучуваат да ги користат услугите на финансиските друштва и да земаат брзи кредити. Затоа, освен...

Економија 27.09.20 | 10:46

Триесет проценти од граѓаните кои го одложија плаќањето на кредитите бараат втора шанса за одложување

Дваесет до 30 проценти од граѓаните што ја искористија можноста за одложување на плаќање на ратите на кредитите во првиот период, што почна од април и трае до крајот на...

Економија 02.09.20 | 08:43

Од октомври продолжува редовната отплата на кредитите, одложување ќе има само за погодените од кризата

Одложена отплата на кредитите  за нови шест месеци, заклучно со март 2021 година овозможуваат банките, но тоа ќе важи само за оние  кои имаат реална неопходна потреба...

Економија 01.09.20 | 16:00

Одложена отплата на кредити нема да има за сите корисници

Банките ќе овозможат втор период на одложена отплата на кредитите само за клиентите кои имаат реална, неопходна потреба како на пример да останале без работа, имаат...

Економија 28.08.20 | 11:28

Развојна банка повлече нови 5 милиони евтини кредити за домашните компании

Развојна банка на Македонија повлече уште 5 милиони евра за евтини кредити за домашните компании. Заклучно со оваа транша, досега се повлечени вкупно 30,6 милиони евра...

Балкан 16.08.20 | 18:25

Кинеските кредити ја ставаат Србија во должничко ропство

Додека „состојбата со долгот“ во буџетот на Србија за 2020 година, според претходните заеми, изнесува вкупно 1,128 милијарди евра, само оваа година се планира да склучат...

Економија 16.08.20 | 17:37

Еуростандард банка издала кредити за фирми од 68 милиони евра, а за домаќинства од 26 милиони

Заклучно со 31 јули Еуростандард банка има одобрено кредити на правни лица во вкупен износ од 4.220 милиони денари (околу 68 милиони евра), додека 1.588 милиони денари (26 милиони...