Ознака: Катица Ќулафкова
Македонија 07.11.22 | 14:38

Како „заедничката историја“ стана бугарска:Академик Ќулавкова за клучниот член 8 од Договорот за добрососедство

Зошто „научното толкување на историските настани“ би им било доверено само на еден тесен круг претставници на научната заедница делегирани од двете влади, а не би...

Македонија 21.08.22 | 10:58

Ќулафкова: Со вакви политички импровизации македонскиот веќе не врши улога на државен јазик на територијата на цела Република Македонија

Мојата реплика по повод деградацијата на македонскиот јазик како „мајчин“, а знаеме дека е државен јазик на Р Македонија и со тоа задолжителен за сите ученици и граѓани...

Македонија 19.08.22 | 11:14

Промовираат метод на пристрасно толкување на историските факти: Македонските научници ги отфрлаат препораките на историската комисија

Имајќи ги предвид етичките кодекси на академската заедница, современите научни методи и парадигми, автономноста на научно-истражувачката дејност, како и интегритетот...

Македонија 15.08.22 | 23:18

Ќулафкова: Препораките на експертска комисија се повеќекратно сомнителни и штетни

Професорката Катица Ќулафкова на Фејсбук се осврнува на денешните одлуки на комисијата за историски прашања околу содржината за неколку историски личности. Таа смета...

Македонија 19.07.22 | 19:43

Се откажуваме од историскиот и научен факт дека македонските говори од Егејска Македонија се основа на старословенскиот јазик

Со унилатералната изјава на Р с. Македонија, всушност, се откажуваме од историскиот и научен факт дека македонските говори од Егејска Македонија, денешна Грција, се...

Македонија 20.05.21 | 12:15

Ќулавкова: Секој народ има право на своја историска приказна, оти секој народ има своја историја

Вистината е можеби кревка, но и во својата кревкост, таа е моќна. Во актуелниов миг, токму отпорот против порекнувањата на македонскиот идентитет, е изворот на нашата...

Култура 07.07.20 | 15:42

Македонско – бугарскиoт јазичен спор, не е спор, туку апсурд, рече претседателот на МАНУ, академик Коцарев на промоцијата на четирите капителни дела за македонскиот јазик

Да се дадат вистински аргументирани и научни одговори за континуитетот и еволуцијата на македонскиот јазик и за неговото место во меѓународната славистика и лингвистика...

Македонија 08.06.20 | 20:47

Цветанова: Ја напаѓаат Ќулафкова затоа што им ги критикува предавствата и го брани јазикот и се што е македонско

Професорката Ганка Цветанова и изрази поддршка на академик Катица Ќулафкова, која се соочи со кривична пријава поднесена од Хелсиншкиот комитет поради коментар на...