Ознака: К15
Економија 02.10.20 | 12:20

Сите компании, дури и оние во загуба, да исплатат К15, апелира Заев

Премиерот Зоран Заев денеска апелираше до компаниите што имаат можност, па дури и оние што покажуваат загуба да исплатат регрес за годишен одмор. Ние сме Влада за работниците...

Економија 25.06.20 | 22:45

2,5 милиони евра К-15 за вработените во државната ЕСМ

Државната компанија Електрани на Македонија им исплатила на вработените регрес за годишен одмор за 2020 година во вкупна вредност од 166 милиони денари или над 2,6 милиони...

Македонија 01.04.20 | 20:20

Нема нови вработувања, нема К15 за јавниот сектор: Владата донесе нови мерки и одлуки

Владата на Република Македонија денеска ја продолжи работата на 32 седница, на која беа донесени повеќе уредби, одлуки и заклучоци. На оваа своја седница, Владата на Република...

Економија 12.12.19 | 11:44

ССК: Компаниите можат да исплаќаат и помал „К-15“ ако имаат финансиски тешкотии

Компаниите можат да исплатат и помала сума за регрес за годишен одмор или т.н. К-15 од договорената со колективен договор доколку настанале тешкотии во нивното работење,...

Економија 10.12.19 | 09:57

На овој телефонски број пријавете неисплата на К-15

Министерството за труд и социјална политика ги повикува компаниите да ги почитуваат законите и да исплаќаат К-15 на работниците.   Исплатата на регресот за годишен...

Економија 24.10.19 | 13:40

Ќе се потпише Гранскиот колективен договор за администрација, ќе има и К-15 и јубилејни награди

Гранскиот колективен договор за вработените во администрацијата, правосудните органи и другите вработени во администрацијата се очекува наскоро да биде потпишан. Претседателот...

Економија 02.10.19 | 09:47

Колку е минималниот К-15, и до кога треба да се исплати?

Минимални 9.610 денари е сумата која работниците од приватниот сектор треба да ја добијат на сметки до крајот на годинава како К-15. Пресметките покажуваат дека сумата...

Економија 09.01.19 | 12:25

Преку 100 претставки за неисплата на К-15, инспектори ги „чешлаат“ компаниите

Државниот инспекторат за труд добил преку 100 жалби за неисплата на задолжителниот регрес К-15. Токму од тука вчера на 114-та седница на Владата, одлучено е да се засилат...