Ознака: К-15
Економија 10.01.20 | 12:35

Наместо 10.100 денари, на работиците им се исплаќаат и по 100 денари за К-15

Три угостителски објекти, четири супер маркети, три градежни фирми и триесетина текстилни конфекции се на списокот на невладината „Гласен Текстилец“- Штип, бидејќи...

Економија 25.12.19 | 12:01

Доколку се’ уште не сте добиле К-15, очекувајте износ поголем од тие што добиле пред 20 декември

До крајот на годинава работодавачите во приватниот сектор треба да исплатат регрес за годишен одмор, или популарно наречен К-15 на своите вработени. Рокот за исплата...

Економија 13.12.19 | 11:14

Исплатети на К-15 од 1.000, 500 и 100 денари

Многу често работодавачите исплаќаат незначителни износи на име регрес за годишен одмор, за што говорат и документираните случаи на Хелсиншкиот комитет, во кои работодавачите...

Економија 11.12.19 | 10:46

Најмал износ за исплата на К-15 е 10.088 денари

Најмалку 10. 088 денари треба да легнат на сметките на вработените во приватниот сектор за регрес за годишен одмор. Износот на К 15 се пресметува минумум 40% од просечната...

Економија 05.12.19 | 23:18

Казни за работодавци кои нема да дадат К15: Колку пари треба да легнат на сметка?

Регресот за годишен одмор или познат како К-15 е задолжителен и оваа година. Оваа 2019. година до крајот на декември на сметките на вработените треба да легнат минимални...

Економија 03.11.19 | 23:02

Колку пари треба да земете како К-15 годинава

Минимални 9.610 денари е сумата која работниците од приватниот сектор треба да ја добијат на сметки до крајот на годинава како К-15. Пресметките покажуваат дека сумата...

Економија 21.10.19 | 16:45

Колку треба да земете како К-15

Минимални 9.610 денари е сумата која работниците од приватниот сектор треба да ја добијат на сметки до крајот на годинава како К-15. Пресметките покажуваат дека сумата...

Економија 05.10.19 | 16:06

Колку пари треба да земете како К-15 годинава

Пресметките покажуваат дека сумата која ќе легне на контото на вработените за оваа година ќе се движи од 9.610 денари до 14.090 денари. Вработените во јавните институции...

Кариера 15.09.19 | 09:59

Како се губи правото на регрес за годишен одмор (К-15)

Компаниите кои ќе прокнижат лош финансиски резултат во тековната година имаат право да исплатат К-15 во износ понизок од законски утврдениот минимум. Некои компании...

Економија 20.05.19 | 13:54

Самостојниот синдикат при Водовод и канализација реагира: Првиот човек на ССМ „одработи“ за директорот на ЈП Водовод

Самостојниот синдикат при Водовод и канализација Скопје во писмено обраќање до јавноста го изјавува својот револт поради потпишаната спогодба за исплата на к-15. Ви...

Економија 28.12.18 | 19:35

Kaзни до 4.000 евра за неисплата, затвор за барање парите од К-15 да се вратат

Работодавците од приватниот сектор имаат уште само еден ден, понеделник, за да им исплатат К-15 на своите вработени и да избегнат казна до 4.000 евра, од кои од 2.000 до 3.000 евра...

Економија 24.12.18 | 14:36

Глоба до 4.000 евра за неисплата на К-15, затвор за барање парите да се вратат!

Помалку од една недела имаат работодавците од приватниот сектор да им исплатат К- 15 на своите вработени и да избегнат казна до 4.000 евра, од кои од 2.000 до 3.000 евра се за...

Економија 06.12.18 | 10:51

Пријавете ако работодавецот бара да му го вратите К-15

Вработените во приватниот сектор до крајот на годината ќе добијат регрес за годишен одмор попознат како К-15 во износ од минимални 9.610 денари. Според податоците за движењето...