Ознака: Јован Крстител
Калеидоскоп 06.01.21 | 10:46

Пронајдено местото каде што Јован Крстител е осуден на смрт: Историско археолошко откритие

Археолози тврдат дека го откриле местото каде што Јован Крстител бил осуден на смрт. Станува збор за месноста Махерон во денешен Јордан, каде што, според археолозите,...

Калеидоскоп 06.10.20 | 10:26

Ова задолжително треба да го направите: Го славиме зачнувањето на Свети Јован, ден кога се случило чудо!

Православните верници денеска го слават Зачнувањето на Свети Јован Претеча и Крстител. Иако сите христијански празници се со повеќеслојно значење, овој е еден од посебните...

Живот 11.09.20 | 08:32

Денеска е тежок празник: Не треба да се јадат овие работи кои потсетуваат на крвта на светителот и задолжително се пости

Денеска се одбележува празник посветен на погубувањето на св. Јован Крстител што секоја година се празнува на 11 септември во народниот говор се среќава под различни...

Калеидоскоп 10.09.20 | 13:50

Утре е тежок празник: Не ги јадете овие работи кои потсетуваат на крвта на светителот и задолжително постете!

Утре се одбележува празник посветен на погубувањето на св. Јован Крстител што секоја година се празнува на 11 септември во народниот говор се среќава под различни имиња:...

Калеидоскоп 08.03.20 | 20:49

Денес е голем и тежок празник – Наоѓање на главата на Свети Јован Крстител: Избегнувајте ги овие работи

Православните верници денеска го одбележуваат денот на првото и второ наоѓање на главата на св. Јован Крстител. Великиот и славен Крстител Јован беше убиен по желба...

Калеидоскоп 20.01.20 | 09:43

Го славиме светиот Јован Крстител: Еве што никако не требате денеска да правите

Денеска се празнува Свети Јован Крстител, кој го претскажал Христовото доаѓање и го крстил Исус Христос во реката Јордан. Свети Јован, според преданијата, живеел едноставен...