Ознака: изложба
Култура 05.12.23 | 09:20

„Гласна тишина“ – прва самостојна изложба на Мартина Спасовска во МКЦ

Вечерва, на петти декември во Младинскиот културен центар (МКЦ) во Скопје во 20 часот ќе биде отворена првата самостојна изложба на уметницата Мартина Спасовска со наслов...

Култура 29.11.23 | 09:02

Изложба на делата од Меѓународната ликовна колонија „Св. Јоаким Осоговски“ во Штип

Во Центарот за култура „Ацо Шопов“ во Штип денеска во 12 часот ќе биде отворена изложба на делата од 37. Меѓународната ликовна колонија „Св. Јоаким Осоговски“. Отворањето...

Култура 29.11.23 | 08:50

Изложба на ДЛУМ по повод 30. Министерски совет на ОБСЕ

Во хотелот „Александар Палас“ ќе биде поставена изложба во чест на триесетиот Министерски совет на ОБСЕ што од денеска ќе се одржува во Скопје. На изложбата, како што...

Култура 27.11.23 | 09:01

Изложба „Таен премин кон Месечната“ на Ване Костуранов во галеријата „Метаноја“

Изложбата „Таен премин кон Месечината“ на Ване Костуранов ќе се отвори на 28 ноември во 18 часот, во галеријата „Метаноја“, ул. Максим Горки бр. 19 во Скопје. Изложбата...

Култура 24.11.23 | 08:49

„Фрагментирани реалности” мултимедијален проект на Страхил Петровски во КИЦ Скопје

Во Културно-информативниот центар во Скопје вечерва во 20 часот ќе биде отворена изложбата „Фрагментирани реалности“ од мултимедијалниот уметник Страхил Петровски....

Култура 23.11.23 | 09:05

Уметничко дело во кое доминираат дуализмите како процес на уметничко градење на една целост

Домот на култарата АСНОМ во Гостивар, од 24 ноември ќе биде домаќин на самостојната изложба на уметницата Христина Марковска насловена „Страв од НЕпознатото“. Во својата...

Култура 15.11.23 | 11:08

Изложбата „Светите новомаченици од Јасеновац во светлината на воскресението“ гостува во Музејот на македонската борба

Гостувачката изложба „Светите новомаченици од Јасеновац во светлината на воскресението“ на Музејот на жртвите на геноцидот од Белград, Република Србија, ќе биде отворена...

Култура 13.11.23 | 22:54

„Страв од непознатото“ – изложба на Христина Марковска

На 24 ноември во Домот на културата АСНОМ во Гостивар ќе биде отворена самостојната изложба на уметницата Христина Марковска. Поимно писмо на Готлоб Фреге го истражувал...

Култура 13.11.23 | 11:29

Изложба „Сребрена Тракија“ во Археолошкиот музеј

Во Археолошкиот музеј на Македонија во Скопје утре ќе биде отворена изложбата „Сребрена Тракија“, која е прво целосно претставување на тракиската култура во земјава. Во...

Култура 13.11.23 | 10:00

Постојано се градат изопачени вредности, додека уметноста е целосно игнорирана, освен ако не е „турбо“

Во Културно Информативниот Центар – Скопје, во салонот Империјал 1, денеска, на денот на ослободувањето на градот, 13 Ноември, ќе биде отворена самостојна изложба на ликовниот...

Култура 13.11.23 | 09:34

Вечерва се отвора изложбата „Преобразени предмети: Еволуирачки перспективи”

Денеска, 13 ноември, од 18 часот во КСП Центар – Јадро ќе биде отворена изложбата „Преобразени предмети: Еволуирачки перспективи” на Јасмина Главинче во која учество...

Култура 13.11.23 | 08:49

Со изложба од конкурсот „Скопје на новата генерација“ во Пошта ќе се одбележи 13 Ноември

Во знак на 60-годишнината од катастрофалниот скопски земјотрес, во Централна Пошта Скопје денеска ќе биде отворена архитектонска изложба. Изложбата произлезе од конкурсот...

Култура 11.11.23 | 10:00

Изложба на фотографии „Вевчански бајки и кошмари“ на Александрос Вретакос

Изложба на фотографии „Вевчански бајки и кошмари“ од Александрос Вретакос вечер ќе биде отворена во Галеријата „Рудиќ“. Александрос Вретакос  е грчки фотограф од...

Култура 10.11.23 | 10:53

Изложба „Преобразени предмети: Еволуирачки перспективи” во Јадро

Во понеделник, 13 ноември, од 18 часот во КСП Центар – Јадро ќе биде отворена изложбата „Преобразени предмети: Еволуирачки перспективи” на Јасмина Главинче во која...

Култура 09.11.23 | 08:41

Изложба на Томе Аџиевски во Чифте амам

Во галеријата Чифте амам вечер од 19.30 часот ќе биде отворена изложба на Томе Аџиевски, насловена „Once Upon A Time In The East“, во организација на Националната галерија. Најновиот...

Култура 08.11.23 | 10:45

Изложба на 15 изданија на книгата „Дневникот на Ана Франк“

По повод одбележувањето на 85-годишнината од „Кристална ноќ“, Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија организира изложба на различни изданија на книгата „Дневникот...

Култура 04.11.23 | 09:04

Проект во кој се вклучени и лица со попреченост и атипичен развој: „Ние, луѓето“ – изложба на фотографии и концерт во Ѓорче Петров

Изложба на фотографии и концерт, во рамки на проектот „Ние, луѓето“ на Театар Пи, во кој се вклучени и лица со попреченост и атипичен развој, ќе се одржи вечерва во Центарот...

Култура 31.10.23 | 18:31

ONCE UPON A TIME IN THE EAST – изложба на Томе Аџиевски во Чифте амам

На 9 ноември, четврток, во 19.30 часот, во Националната галерија, објект Чифте амам, ќе се отвори најновата изложба на авторот Томе Аџиевски, насловена ONCE UPON A TIME IN THE EAST. Томе...

Култура 31.10.23 | 12:01

Самостојна изложба на Глигор Кондовски во КСП Центар Јадро

На втори ноември, четврток, во 20 часот, во КСП Центар Јадро ќе биде отворена самостојната изложба на Глигор Кондовски „Импровизации“. На отворањето на изложбата настапува...

Култура 25.10.23 | 10:02

Изложба со предавања како дел од проектот „На извориштето на македонскиот институционален театар, Македонски народен театар 1913-1941 “

Изложбата проследена со предавања кои се дел од проектот „На извориштето на македонскиот институционален театар, Македонски народен театар 1913-1941 “ ќе биде презентирана...