Ознака: истекување ОХИС
Македонија 05.12.19 | 15:43

Огласените количини опасен отпад во ОХИС стари над 20 години

Компанијата „Екоцентар 97” ДООЕЛ Скопје денеска преку соопштение појаснува дека за проектот „Безбедно отстранување на хемиски материи од локации и производни погони...

Скопје 21.11.19 | 19:13

Алфа: Екоцентар 97 ќе продолжи да го чисти хемискиот отпад во Охис

„Екоцентар 97“ ќе продолжи да чисти отпад во Охис уште 4 месеци. Ваква одлука донесе судот, бидејќи „за“ гласале мнозинството од доверителите. За адвокатот на поранешните...

Скопје 10.11.19 | 19:44

Обвинителството ќе одлучува дали мострите од излеаните токсини во ОХИС ќе се испитуваат во странство

Доколку се утврди дека има сомневање за сторено кривично дело со кое е предизвикано опасност, Oбвинителството треба да ја даде наредбата мострите од излеаните токсини...

Скопје 08.11.19 | 21:25

Министерство за животна средина: Состојбата во ОХИС е целосно под контрола

Министерството за животна средина и просторно планирање согласно последните информации добиени од надлежните инспекциски служби, ја информира јавноста дека состојбата...

Скопје 08.11.19 | 20:56

Директорот на фирмата која го врши препакувањето: Заврши сè, не е опасно

Oтпадот кој денеска истече во ОХИС е веќе собран, нема опасност и нема повредени, рече во изјава за ТВ „24“ Владо Момировски, директорот на „Еко центар 97“, фирмата која...

Скопје 08.11.19 | 18:38

Лабораторијата на МВР зема проба која ќе биде лабораториски испитана, по хаваријата во „ОХИС“

Државни инспектори од Државниот инспекторат за животна средина координирано со овластените инспектори за животна средина на општина Кисела Вода и Градот Скопје и...

Скопје 08.11.19 | 18:25

Не е загрозена почвата бидејќи излевањето се случувало во када, во кругот на „ОХИС“, велат од Животна средина

Не е загрозена почвата бидејќи излевањето се случувало во танкваната, еден вид када, во кругот на фабриката. Сега се собира водата во посебни садови. Станува збор за...

Скопје 08.11.19 | 17:24

АРМ влезе во „ОХИС“

Припадници на АРМ пред малку влегоа во кругот на Фабриката „Охис“ во Скопје. Како што јавува „Сител“, токсична материја метил акрилат се излеала внатре во фабриката...

Скопје 08.11.19 | 16:35

Детали за несреќата во „Охис“: Истекла течност од цистерна во која бил складиран метил акрилат мономер

Инспектори на општина Кисела Вода, Град Скопје и од Државниот инспекторат за животна средина и екипа на Минисерството за внатршни работи вршат увид во кругот на фабриката...

Скопје 08.11.19 | 16:28

Хаварија во „Охис“, истекува токсична материја!

Во фабриката Охис во моментов истекува високо токсична и опасна материја, матенол, објави „Досие.мк“. Според инфорамциите на порталот, при преточување на цистерна...