Ознака: Институт за национална историја
Македонија 28.12.20 | 13:06

Институт за национална историја: Македонската држава не смее да биде исклучок и да експериментира со сопствената национална историја

По официјалното промoвирање на Концепцијата за основно образование од Министерството за образование и наука, мнозинството од научниот и професорски кадар на Институтот...

Македонија 30.11.20 | 18:37

Институтот за национална историја го осуди политичкото оспорување на македонската историја

Од Институтот за национална историја реагираат дека евроинтеграциите на македонската нација не смее да бидат условувани со ултимативно прифаќање на „историски вистини“...

Култура 16.10.19 | 09:39

Промоција на „Усна историја – минатото низ нарација“ од д-р Драгица Поповска во Порта Македонија

Во четврток, на 17 октомври, во 12 часот, во салата на Порта Македонија ќе се одржи промоција на најновата книга на д-р Драгица Поповска: „Усна историја – минатото низ нарација“,...

Македонија 18.02.19 | 09:46

Делчев е споделена личност меѓу македонската и бугарската историја

Историски икони како цар Самоил, Гоце Делчев, Илинденското востание се меѓу личностите и настаните за кои ќе се дебатира дали да се препорача заедничко чествување на...