Ознака: Институт за македонски јазик
Култура 18.10.21 | 09:50

Почнуваат отворените денови на Институтот за македонски јазик

Манифестацијата Отворени денови на Институтот за македонски јазик јазик „Крсте Мисирков“ почнува денеска. Настанот ќе се одржи во Амфитеатарот на Институтот. Денеска...

Култура 31.07.21 | 10:40

Се дигитализира картотеката на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“

Владата на Република Македонија на 93-та седница ја разгледа и усвои Информацијата за преземање активности во врска со дигитализацијата на картотеките при Институтот...

Култура 24.05.21 | 09:35

Јованова-Грујовска: Верувам дека набрзо и науката ќе се согласи во врска со посебноста на двете нации и на двата јазика – македонски и бугарски

Верувам дека дневнополитичките игри и влијанија набрзо ќе завршат и науката ќе се согласи во врска со посебноста на двете нации и на двата јазика – македонски и бугарски,...

Култура 07.05.21 | 18:43

Од Институтот за македонски јазик самите понудиле нови толкувањата за спорните зборови, велат од Владата

Два дена откако беше промовирана дигиталната верзија на Толковниот речник на македонскиот јазик, од Владата најавуваат повлекување на спорни толкувања на зборови...

Македонија 19.10.20 | 10:15

Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ има отворени денови

Од денеска до четврток, 22 октомври ќе се одбележува манифестацијата „Отворени денови на Институтот за македоноски јазик „Крсте Мисирков“. Во рамките на оваа манифестација...

Македонија 11.05.20 | 10:41

За книшката на БАН со која се промовира „северномакедонскиот бугарски јазик“

На 7 мај 2020 година беше промовирано најновото издание на БАН со наслов „За официалния език на Република Северна Македония“ потпишано од 12 автори и 6 надворешни консултанти,...

Култура 04.05.20 | 16:49

Елена Јованова-Грујовска: Институтот за македонски јазик останува на задачите за афирмација, негување и за проучување на македонскиот јазик

Проф. д-р Елена Јованова-Грујовска, директорка на ЈНУ Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“ – Скопје, упати обраќање по повод одбележувањето на Денот на македонскиот...

Македонија 12.12.19 | 13:56

Институт за македонска литература: Со ставот на БАН се негира македонскиот национален идентитет

Институтот за македонска литература преку соопштение најостро реагира по повод ставот на Бугарската академија на науките (БАН) дека македонскиот јазик „не постои“,...

Култура 06.05.19 | 08:55

Трибина во Институтот „Крсте Мисирков“ за Денот на македонскиот јазик

По повод првата година од одбележувањето на Денот на македонскиот јазик, Владата денеска ќе организира прием на кој ќе се обрати премиерот Зоран Заев. На владина седница...