Ознака: Илија Велев
Македонија 05.12.22 | 08:56

Проф.Велев: Разговорите за Охридската архиепископија ќе предизвикаат канонско црковни последици за МПЦ-ОА

За потребата да се прекине со преговарањето за историјата на Охридската архиепископија во Комисијата укажува и проф. д-р Илија Велев, медиевист и византолог. Притоа,...

Македонија 16.09.22 | 07:30

Проф. Велев до колегите историчари: Не е доцна ниту сега да се повлечете од т.н „Комисија“

Професорот Илија Велев излезе со реакција по денешниот состанок на комисијата за историја излезе со реакција. Тој коментира дека  македонските членови ја продолжиле...

Македонија 17.08.22 | 15:05

Проф. Велев со барање: Политиката да ги тргне рацете од науката

Професорот Илија Велев чие писмо во кое ја критикува содржината за неколку личности кои ги договорија двете комисии предизвика големо внимание, одново се јави со рекација....

Македонија 15.08.22 | 21:17

Проф. Велев со порака до историската комисија: Растурате бугарска хегемонистика магла и до вулгарен степен ја омаловажувате македонската наука

Проф. д-р Илија Велев во текст за „Пресинг ТВ“ по денес објавените препораки на Комисијата за историја за светите Кирил и Методиј, светите Климент и Наум и за цар Самоил...

Култура 24.05.21 | 16:36

Споменот и славата на светите Кирил и Методиј проникнале изворно во Македонија

Славата и споменот за св.Константин-Кирил и Методиј станале актуелни уште додека тие биле живи. Таквиот јавен и престижен статус го стекнале поради нивното издигнување...

Македонија 02.10.20 | 21:41

Велев: Најнова бугарска кирилометодиевска митологија

Просто станува вчудоневиден и нерационален сѐ поагресивниот актуелен политички однос на Република Бугарија кон отворањето процес на преговори за евроинтеграција...

Македонија 22.09.20 | 11:17

Проф.Велев: Идејата за евроинтеграции Бугарија ја претвора во геноцид врз македонскиот народ

Невообичаено брутална бугарска позиција во однос на Македонија се демонстрира во објаснувачкиот Меморандум што неодамна го испрати до членките на Европската Унија,...

Култура 23.05.20 | 14:46

Проф. Илија Велев: Свети Кирил и Методиј кодификатори на старословенскиот богослужбен и книжевен јазик

Повеќеслојната историска претстава за св. Кирил и Методиј нема до крај да биде проследена и културолошки презентирана доколку не се согледа и нивната улога како устроители...