Ознака: Григор Прличев
Култура 19.01.21 | 10:49

Охридската библиотека ја објави книгата „За Прличев и неговиот XIX век“ од Вера Стојчевска-Антиќ и приредувачот Милчо Јованоски

Во издание на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид, излезе книгата „Григор Прличев и неговиот ХIХ век“ од Вера Сточевска-Антиќ и приредувачот Милчо Јованоски. Книгата...

Вести 24.09.20 | 14:11

Скандал на јубилејот во Филхармонија: Зборовите „врли Грци и владици Грци“ исчезнаа од песната „1762 лето“

Како што за Тамара исчезна стихот „Гоце Делчев, Питу Гули, Даме Груев, Сандански“ при изведувањето на македонската химна во американската амбасада, така вчера на одбележувањето...

Култура 27.04.20 | 11:24

Хулигани го нагрдија споменикот на Прличев во Охрид: Пцовисана мачка ставиле во рацете на поетот

Пцовисана мачка ставена на споменикот на поетот во Охрид, поточно на рацете на Прличев. Григор Прличев е најславен охридски поет, кој во време на својот живот за поемата...

Култура 03.03.20 | 12:12

Свечен собир во МАНУ посветен на Григор Прличев

Утре, на 4 март (среда) 2020 година, во 12 часот, во МАНУ, ќе се одржи свечен собир по повод 190 годишнината од раѓањето на Григор С. Прличев. Григор Прличев е еден од најталентираните...

Култура 07.02.20 | 10:34

„Антологија на ловорот (Творците за Прличев)“ од Славе Ѓорѓо Димоски и Димитар Пандев промовирана на „Прличеви беседи“

Антологија за Григор Прличев по повод „Прличеви беседи – 2020“ под наслов „Антологија на ловорот (Творците за Прличев)“, а во чест на 190 години од неговото раѓање, излезе...

Култура 03.02.20 | 11:41

Скандал: Општина Охрид го умре Прличев пред да се роди, а на плакатот за „Прличеви беседи“ му го згрешиле името

Скандалозен пост на официјалната веб страна на општина Охрид. Наместо 190 години од раѓањето на најголемиот великан на градот, Григор Прличев, општинските служби напишале...

Култура 26.02.19 | 11:22

„Матица“ го објави драмското дело „Прличев-сценски приказ на поетовата судбина“ од академик Витомир Митевски

Книгоиздателството „Матица македонска“ од Скопје го објави драмското дело „Прличев – сценски приказ на поетовата судбина“ од акад. Витомир Митевски. Сценскиот приказ...

Македонија 12.01.19 | 08:46

Клетвата на Прличев за оние кои го го предаваат достоинството на поколенијата

Пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски го коментира изгласувањето на уставнте измени со стихови од великиот Григор Прличев. Тога грмкиј плач народен небо процепил. “Ох!...

Македонија 10.12.18 | 10:37

Цар Самоил е бугарски цар, Григор Прличев е Бугарин

Бугарски политички претставници секојдневно го зголемуваат притисокот врз Македонија и Владата да се откажат од историското минато, посебно од периодот во Втората...