Ознака: готовина
Свет 02.06.21 | 15:02

Од утре ЕУ воведува нови правила за внесување и изнесување на готовина

Нови правила за контрола на пари во готово и вредни предмети што влегуваат и излегуваат од ЕУ ќе стапат на сила утре, при што сите патници кои влегуваат или излегуваат...

Свет 11.05.21 | 12:09

Ќе се забрани плаќање со кеш над 10.000 евра

Европската комисија планира да воведе горна граница за плаќање во готовина. Во борбата против перењето пари, Комисијата размислува за забрана за плаќање во готово за...

Свет 10.05.21 | 15:19

ЕУ ќе забрани плаќање со готовина над 10.000 евра

Европската комисија има намера да воведе горна граница за плаќање со готовина, како дел од борбата против перењето пари. Како што објави комесарката за финансии Мејрид...

Свет 18.03.20 | 14:52

Австријците дневно подигнуваат 600 милиони евра во готовина

Побарувачката на пари во готовина е зголемена два до три пати во Австрија поради кризата со пандемијата на коронавирусот. Гувернерот на Националната банка на Австрија,...

Економија 12.03.20 | 18:21

Апел до граѓаните од Народна банка: Не одите во банка и не користите готовина, плаќајте со картички и електронски

Народната банка, од денеска во наредниот период следејќи ги утврдените мерки за превенција од ширење на коронавирусот презема конкретни активности за заштита на здравјето...