Ознака: Горан Калоѓера
Македонија 17.04.22 | 17:30

Калоѓера: Бугарската примарна цел целосно да се уништи македонската нација продолжува и денес

Македонците многу добро знаат кој бил Ванчо Михајлов и како тој ја гледал Македонија, се разбира во рамките на бугарската држава, пишува хрватскиот славист и македонист...

Македонија 17.12.21 | 11:15

Академик Калоѓера: Негирањето на македонската нација е најголемата глупост за која морам да читам

Ќе бидам краток и прецизен. Заев треба и мора да си замине. Негирањето на македонската нација е најголемата глупост за која мора да читам, пишува македонистот од Хрватска,...

Македонија 03.04.21 | 22:59

Академик Калоѓера: Во Македонија “врие“ и е време за тоа

Во Македонија “врие”, мислам и дека е време за тоа. Гледам објави од многу чесни и честити Македонки и Македонци, кои ревносно се борат за зачувување на своето културно,...

Македонија 18.12.20 | 17:54

Калоѓера за укинувањето на историјата: Да им ја е*ам мајката предавничка

Почесниот член на МАНУ, Горан Калоѓера, на Фејсбук пишува за нјавите дека ќе се укине предметот во училиштата Бришењето на наставниот предмет историја, во која било...

Македонија 25.05.20 | 10:31

Драѓи мои Македонци, се ви е напишано само не читате

Јас сум човек во зрело доба но ги памтам моите средношколски денови и предметот историја. Го сакав тој предмет и сè уште верувам во онаа максима „Historia est magistra vitae”....

Македонија 02.11.19 | 16:19

Горан Калоѓера си заминува пред како неподобен да биде испратен во конзулска пензија

Долгогодишниот почесен конзул на Македонија во Хрватска денеска на Фејсбук информираше дека побарал да биде ослободен од функцијата. Во писмото од 1 ноември доставено...

Македонија 06.08.19 | 19:01

Калоѓера, почесен конзул на Македонија: Изигрувам портир на македонската амбасада во Загреб

Македонската амбасада во Загреб е на годишен одмор. Никој нема на работа. Единствениот телефон на кој некој одговара е телефонот на почесниот конзул на Македонија во...

Македонија 01.08.19 | 15:40

Калоѓера од Хрватска: Драги мои Македонци и Македонки, утре оддадете им достојна почит на хероите од Илинден

Илинденското востание беше последниот голем обид на Македонците да одговорат на предавството на светската дипломатија и терор од страна на турските власти против...

Култура 15.01.19 | 11:10

Калоѓера: Трудот на Конески избришан со еден декрет

Почесниот македонски конзул во Хрватска, Горан Калоѓера, изненаден и разочаран од синоќешната најава дека Законот за јазиците ќе биде објавен во „Службен весник“. -Прочитав...