Ознака: Ги запознавме ретките болести
Здравје 11.02.21 | 16:10

Ги запозаваме ретките болести: Краниофарингеом

Со едукативната кампања „Ги запознаваме ретките болести“ на Здружението за лица со ретки болести „Живот со предизвици“, секој ден во февруари се зборува за една ретка...

Здравје 11.02.20 | 14:22

Ги запознаваме ретките болести: Порфирија

Со едукативната кампања „Ги запознаваме ретките болести“ на Здружението за лица со ретки болести „Живот со предизвици“, секој ден во февруари се зборува за една ретка...

Здравје 27.02.19 | 11:06

Што е ихтиоза?

Ихтиозата е хетерогена група на заболување, таа потекнува од грчкиот збор ichthys-риба и е описно име за групата генодерматози со нарушена кератинизација, проследена со...

Здравје 26.02.19 | 16:57

Што е дефицит на тирозин хидроксилаза?

Дефицит на тирозин хидроксилаза (ТХ) (исто така познат како рецесивна допа-одговорна дистонија) е ретко метаболичко нарушување кое се карактеризира со недостаток на...

Здравје 18.02.19 | 14:23

Што е спинална мускулна атрофија (СМА)?

Спинална мускулна атрофија (СМА) е дел од генетски и клинички хетерогена група на ретки исцрпувачки нарушувања кои се карактеризираат со дегенерација на пониските...

Здравје 17.02.19 | 20:43

Што е Мукополисахаридоза?

Мукополисахаридоза (МПС) е ретка наследна мултисистемска болест која се појавува од недостаток на ензимите кои учествуваат во разградување на гликозаминогликаните....

Здравје 16.02.19 | 20:32

Што е Вилсонова болест?

Вилсоновата болест е ретка болест, генетско метаболно нарушување кое доведува до прекумерно наталожување на бакар во организмот. Се карактеризира сo неможност на организмот...

Здравје 13.02.19 | 09:51

Што е цистична фиброза?

Цистична фиброза (ЦФ) е наследна болест која се вбројува во групата на ретки и мултисистемски болести. Основната карактеристика на болеста е создавањето на густ секрет...