Ознака: филолошки факултет
Македонија 06.03.21 | 10:08

Ванковска: Тажна сум што мнозинството колеги од Филолошки факултет или молчи или користи тактика на нојот

Она што ме прави тажна е тоа што мнозинството колеги од Филолошки факултет или молчи или користи тактика на нојот, коментира професорката Билјана Ванковска за предупредувањата...

Македонија 02.03.21 | 23:23

Коцарев упорно: Структурата на Филолошки се менува, ќе се укине матичната катедра – Катедрата за македонски јазик

Претседателот на МАНУ, Љупчо Коцарев, не се повлекува пред “баражниот оган” од провладини активисти и новинари кои го обвинија дела лаже за опасноста од укинување...

Култура 01.03.21 | 10:04

На Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ не постои и никогаш не постоела идеја за укинување на катедрите за македонски јазик и за македонска книжевност

На Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ не постои и никогаш не постоела идеја за укинување на катедрите за македонски јазик и за македонска книжевност се вели во отвореното...

Македонија 20.01.21 | 14:12

Дали деканката на Филолошки факултет знае за архивскиот број 02-555/3 од април минатата година?

Навистина сум зачудена од претпоставките за некакви реформи во концептот на студиите на Филолошкиот факултет. Досега сме немале никаков официјален писмен предлог,...

Македонија 15.01.21 | 13:22

Царовска одбила да ја коментира проф. Котеска, која го откри скандалот во Филолошки факултет

Ниту се размислувало ниту се размислува за укинување на групата на македонскиот јазик на Филолошкиот факултет, тоа е пострашно политизирање дури и од укинувањето на...

Македонија 15.01.21 | 11:17

Деканката на Филолошки во својата програма планирала укинување на Катедрата за македонски јазик

Професорката Јасна Котеска и министерката за образование и наука, Мила Царовска, вчера влегоа во меѓусебна „пресметка“ на социјалните мрежи околу реформите на Филолошкиот...