Ознака: филигран
Култура 03.10.22 | 08:58

Изложба на концептуален филигрански накит во Музеј на Македонија

На 6 октомври во 19 часот во НУ Музеј на Република Македонија во Скопје ќе се одржи изложба на концептуален филигрански накит со наслов “МАМКА” на уметницата...

Мода и убавина 26.01.22 | 15:16

Павлина Шикалеска: Филигранот не е само парче накит, туку симбиоза на традицијата и новото

Филигранскиот накит сам по себе е специфичен и претставува предизвик за креативноста на секој поединец. Овозможува слобода во создавањето и втемелувањето на...

Култура 15.08.21 | 17:33

Никола Деребан: Музејот за филигран на Вангел Деребан во Охрид претставува уникатен објект од непроценлива македонска вредност

Филигранот претставува уметност, еснаф, богатство и култура на еден народ. Вангел Деребан живееше за да твори и да покаже на светот колку е богат духот на Македонецот...

Калеидоскоп 14.08.21 | 21:37

Охрид доби Музеј со работилница за филигран на Вангел Деребан

На местото каде што некогаш се наоѓаше работилницата на мајсторот Вангел Деребан вечерва во чаршијата во Охрид е отворен музеј посветен на филигранот, место каде што...

Култура 28.09.19 | 12:23

Изложба за филигранско мајстроство на Мирјана Николоска денеска во Охрид

Изложбата за филигранско мајсторство на Мирјана Николоска денеска (28 септември) ќе биде отворена во Охрид, со почеток од 19.30 часот. Ова е шеста самостојна изложба на...