Ознака: Фатмир Бесими
Македонија 28.11.23 | 21:59

Бесими: Не размислувам за премиер на техничката Влада, во ДУИ има доста кадровски решенија кои може да го направат тоа

Министерот за финансии и член на високото раководство на Демократската унија за интеграција, Фатмир Бесими истакна дека не размислувал за премиер на техничката Влада....

Колумни 25.11.23 | 11:59

Колумна на Бесими за Буџетот за 2024 година: Високи капитални расходи, натамошно намалување на дефицитот

Државниот буџет е најсеопфатниот програмски документ, предложен од Владата, а дискутиран и усвоен од народните избраници. Тој е приказ на сите политики, мерки и активности...

Економија 23.11.23 | 18:57

Бесими: Со ЕК ги поставивме основите за нашата реформска агенда за Планот за раст, продолжува работата на домашните задачи

Република Македонија, заедно со другите земји од Западен Балкан, денеска на билатерални состаноци во Брисел ги утврдуваа основните елементи на реформските...

Економија 16.11.23 | 11:33

Бесими: Во Буџетот 2024 планирани се повисоки плати и пензии, со исклучок на функционерските плати

Во Предлог-буџетот за 2024 година се проектирани средства за исплата на повисоките плати за вработените во јавната администрација, за исплата на повисоки пензии согласно...

Економија 14.11.23 | 16:49

Бесими: Не е предвиден раст на платите на функционерите во буџетот за идната година

Во буџетот за 2024 година не е предвидено зголемување на платите на функционерите, истакна денеска министерот за финансии Фатмир Бесими, а во изборниот процес ќе нема...

Економија 02.11.23 | 19:40

Бесими: Во 2024 година економскиот раст ќе биде повисок од годинашниот, дефицитот и инфлацијата пониски

Повисок економски раст од оваа година, пониско ниво на инфлација и продолжување на фискалната консолидација се очекувањата за наредната 2024 година како основни постулати...

Економија 21.10.23 | 11:15

Бесими: Испраќаме јасни сигнали за справување со инфлацијата

Министерот за финансии, Фатмир Бесими, вели дека политиките што ги спроведуваат како Влада во справување со ценовната криза се покажуваат преку намалување на инфлацијата...

Македонија 05.10.23 | 16:44

Бесими го прими новонаименуваниот австриски амбасадор во земјава

 Австрија е значаен поддржувач на евроинтегративните процеси и инвеститор во земјава, а во иднина очекуваме дека тие процеси да се надоградуваат и надополнуваат, истакна...

Економија 02.10.23 | 14:22

Бесими: Милион евра фискалниот ефект од намалените царински давачки, но ќе влијаат за пониски цени

Милион евра се очекува да изнесува негативната финансиска импликација врз Буџетот со владината одлука за намалување на увозните давачки на одредени видови овошје...

Економија 22.08.23 | 12:33

Белиот леб е 33 денари, во време на криза да не се шпекулира со поскапувања, апелира Бесими

Во време на криза не треба шпекулативно да се зголемуваат цените. Владата е подготвена да разговара со мелничката индустрија и да реагира соодветно за да ги заштити...

Колумни 29.07.23 | 13:16

Солидарност е прераспределба на дополнителната добивка за поддршка на граѓаните и стопанството

Солидарност е прераспределба на дополнителната добивка за поддршка на граѓаните и стопанството. Генералното Собрание на Обединетите Нации, на 22 декември 2005 година,...

Економија 16.07.23 | 12:34

Бесими: Индексирањето со просечната плата во јавниот сектор е историска одлука

Владата никогаш не беше „спротивставена страна“ во преговорите за плата со синдикатите, туку менаџер во процесот кон утврдување на оптимален исход. Активно водевме...

Економија 08.07.23 | 12:08

Бесими: Има интерес за граѓанската обврзница, до крајот на неделава се очекува да надмине 50 проценти од понудениот износ

Има интерес за граѓанската обврзница и до крајот на неделата се очекува да надмине 50 проценти од предвидениот износ од 10 милиони евра, вели министерот за финансии Фатмир...

Економија 07.07.23 | 10:44

Бесими: Мислам дека сме блиску до решение со синдикатите

Мислам дека сме блиску до решение со синдикатите, ако продолжиме со овој интензитет, прашање на денови е кога ќе го заокружиме ова прашање, вели во интервју за МИА министерот...

Економија 04.07.23 | 22:01

Бесими: Македонија ќе биде прва држава во светот што ќе ги индексира платите во јавниот сектор со просечната бруто плата

Министерот за финансии Фатмир Бесими смета дека барањата на синдикатите се легитимни зашто тие се борат за одржување на животниот стандард пред инфлацијата. На секоја...

Економија 04.07.23 | 21:48

Потеклото на парите нема да се бара: Власта е решена да се исперат црните пари-со граѓанска обврзница за 100.000 денари ќе дава 5.000 денари камата

Ако некој купил 10 обврзници за 100 000 денари, првата година ќе добие 5 000 денари камата, а втората година уште толку или вкупно 10 000 за 100 000 денари инвестиција. На крај на втората...

Економија 04.07.23 | 20:40

Бесими уште не е сигурен дали ќе се прави ребаланс на буџетот

Ако се оцени дека е потребно, можно е во септември да има ребаланс на Буџетот, рече вечерва министерот за финансии Фатмир Бесими. Како што истакна Бесими во интервју...

Економија 01.07.23 | 16:00

Бесими: Клучно е решението за платите да биде системско и да се дефинира динамиката

Одиме кон решение, а клучно е да биде системско и да се дефинира динамиката на платите, оцени денеска министерот за финансии Фатмир Бесими, откако на завчерашниот состанок...

Економија 30.06.23 | 22:34

Стартува граѓанската обврзница, првата аукција на 13 јули

Граѓаните од денеска можат да запишуваат граѓански обврзници – нов финансиски инструмент на домашниот пазар. Министерството за финансии го објави проспектот за...

Економија 30.06.23 | 13:28

Бесими: Tие што трошат помалку, ќе добиваат пониски цени на струја

Со новата методологија, се дава можност да се направи таква структура на потрошувачката и да се мотивира штедењето. Не само цената, туку и потрошувачката е дел од тоа,...