Ознака: евростат
Свет 01.10.20 | 12:57

Стапката на невработеност во еврозоната во август 8,1 отсто

Стапката на невработеност во еврозоната продолжи да расте во август, петти месец по ред, достигнувајќи ниво од 8,1 процент според сезонски прилагодените податоци, објави...

Свет 08.09.20 | 14:50

Најголем квартален пад на БДП во Европската унија од 1995 година

Потрошувачката во европските домаќинства продолжи да опаѓа, како и бројот на вработени. Во вториот квартал од 2020 година, Европската унија забележува пад на БДП...

Семејство 12.08.20 | 15:42

Младите во Шведска стануваат независни на 18, во Македонија над 30 години

Според податоците на Евростат, младите во Македонија и во речиси сите земји во регионот го напуштаат домот на своите родители со над 30 години. Покрај Македонија, ова...

Економија 20.07.20 | 10:24

57 проценти од луѓето не можат да си дозволат годишен одмор

Околу 29 проценти од жителите на земјите членки на ЕУ на возраст над 16 години не можеле да си дозволат еднонеделен годишен одмор надвор од својот дом во 2019 година, покажуваат...

Семејство 17.07.20 | 12:43

Во ЕУ 42 проценти од децата се родени во вонбрачни заедници, кај нас 12,1

Процентот на новородени деца во вонбрачни заедници во ЕУ во 2018 година изнесува 42 проценти, што е раст од 17 проценти во однос на 2000 година, покажуваат податоците на Евростат. Кај...

Економија 21.06.20 | 23:37

Евростат: Македонија на дното по куповната моќ заедно со Албанија и БиХ

Просечниот Романец е речиси двојно побогат од просечниот Македонец, односно има речиси двојно поголема куповна моќ. Според податоците на Евростат, просечната куповна...

Свет 21.06.20 | 11:02

Данска најскапа за живот, во Бугарија има најниски цени

Голема е разликата  во цените на стоки и услуги во земјите од ЕУ. Најскапа во 2019 та година  била Данска, а најевтина Бугарија. Ова се податоци од Европската статистичка...

Свет 15.06.20 | 16:20

Работниот век во ЕУ станува се подолг

Работниот век на населението во Европската унија постаро од 15 години во 2019 година, според проценките на агенцијата Евростат, во просек изнесува 35,9 години. Тоа е за 0,2...

Македонија 06.04.20 | 08:48

Евростат: Се намалува бројот на македонски граѓани кои земаат бугарски пасош

Во последите десет години вкупно 74 946 македонски граѓани земале државјанство во некоја од земјите во Европа. Омилени дестинации се Италија, Швајцарија и Германија, покажуваат...