Ознака: еврообврзница
Економија 07.03.21 | 13:55

Бесими го брани задолжувањето со еврообврзница

Неделава Република Македонија  излезе на меѓународниот пазар на капитал и ја издаде осмата еврообврзница. Оваа аукција беше вистински успех за нас, бидејќи...

Економија 06.03.21 | 18:54

Димитриеска-Кочоска: Нашата еврообврзница е поскапа од еврообврзниците на Србија и Хрватска

Поранешната дополнителна заменик-министерка за финансии во техничката влада Гордана Димитриеска Кочоска смета дека власта се задолжила на значајно пократок рок со...

Економија 03.03.21 | 19:39

Со осма обврзница по ред, Македонија задолжена со дополнителни 700 милиони евра

Македонија денеска ја издаде осмата по ред еврообврзница, која е во вредност од 700 милиони евра со рочност од седум години и е издадена по, според Министерството за финансии,...

Економија 02.03.21 | 13:03

Според Владата кризата завршува, тогаш, зошто ново задолжување од фрапантни 700 милиони евра?

Власта спрема ново задолжување за нова кражба, предупредува лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски. Нови фрапантни 700 милиони евра е еврообврзницата со која Владата...

Економија 31.05.20 | 16:58

Буџетските приходи во мај пониски за 24%, јавниот долг ќе достигне 60% од БДП

Приходите во буџетот во мај биле пониски за 24%, даночните приходи се намалиле за 28 отсто, а најголем пад има кај ДДВ од 33%. Од друга страна, пак, расходите пораснале за 11%...

Економија 27.05.20 | 20:15

Издадена нова еврообврзница од 700 милиони евра со камата од 3,675 отсто

Македонија ја издаде седмата еврообврзница во износ од 700 милиони евра. Рочноста на еврообврзницата е шест години, додека каматната стапка по која е издадена изнесува...

Економија 09.04.20 | 16:14

Македонија до крајот на јули ќе издаде нова еврообврзница за да ги покрие дупките во буџетот

Македонија до крајот на јули ќе издаде нова еврообврзница во висина до 800 милиони евра со рок на достасување до 10 години. Оваа еврообврзница ќе треба да служи за покривање...

Свет 06.04.20 | 11:53

Европски економисти со поддршка за издавање еврообврзници

Пандемијата на новиот коронавирус е историска пресвртна точка што може да одлучи за опстанок или колапс на европски проект, изјави за ДПА еден од авторите на отвореното...

Економија 01.04.20 | 18:17

Коронавирусот ја зарази и економијата: Еврообврзницата ќе се премостува со краткорочни кредити

Коронавирусот ја зафати и македонската економија, а еден од излезите e државата да позајми пари од меѓународните кредитни институции во време кога нема доволно време...

Економија 28.12.19 | 13:19

Еврообврзница од половина милијарда евра за изборен поткуп: На Македонија ѝ се заканува грчката должничка криза

Дали премиерот во заминување со обврзните кои ќе се објавувале во јануари нè води кон грчко должмичко сценарио? Наместо да инвестира во капитални инвестиции, владата...

Економија 27.12.19 | 22:20

Мицкоски предупредува: Власта ни подготвува грчко должничко сценарио во јануари-февруари

Наместо да инвестира во капитални инвестиции Заев ги пренасочува парите во непродуктивни трошоци и позајмува пари, па вели ќе ги покачува пензиите и платите, истакна...