Ознака: елка јачева-улчар
Култура 07.05.21 | 20:25

Елка Јачева Улчар: Претседателот на Советот за македонски јазик и директорката на Институтот за македонски јазик – срам за македонистиката!

Професорката Елка Јачева Улчар на својот фејсбук профил реагираше на бришењето зборови од Толковниот речник. Претседателот на Советот за македонски јазик и директорката...

Македонија 09.03.21 | 18:47

Професорката Јачева-Улчар образложи зошто нема да отвори – не ме заштитивте и не ми помогнавте кога ми беше најпотребно

Професорката Елка Јачева – Улчар од Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ образложи зошто смета дека не треба да се отвори врата на попишувачите во состојба...

Македонија 13.02.21 | 10:06

Јачева-Улчар: Да ми пишат Бугарите кога ќе имаат автор како Анте Поповски

Професорката Елка Јачева-Улчар од Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ во одбрана на македонскиот идентитет со стихови од поетот Анте Поповски. „Да ми...

Македонија 11.02.21 | 09:07

Јачева-Улчар: Па, зошто да го учат – нели ист ни е јазикот? Нека побара владата да се учи македонски во Благоевград

Професорката Елка Јачева-Улчар од Институтот за македонски јазик му одговори на штипскиот градоначалник Сашко Николов со контрапредлог за изучување на македонскиот...

Македонија 07.12.20 | 20:23

Улчар: Цело време кај нас се говори за некакви компромиси, за некои работи едноставно нема компромиси

Велат сега во преговорите да сме се согласеле да има официјален јазик на Република Македонија, како е тоа можно. Тука јазикот е македонски јазик. Ова се случува...

Македонија 02.12.20 | 23:43

Професорката Елка Јачева Улчар: Мислете му ја, Бучковски!

Во текст со наслов „Мислете му ја, Бучковски!“ професорката Елка Јачева Улчар ја предупредува власта да не мисли дека лесно ќе помине со националното предавство. Ни...

Македонија 28.11.20 | 19:31

Да го повикаме сиот народ на улица за да покажеме дека ова не е пуста територија за делба на маса

Професорките  д-р Елка Јачева-Улчар, од Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ и  м-р Дарија Андовска од Факултет за музичка уметност испратија отворено писмо...

Македонија 26.11.20 | 19:59

Само тој што не изгубил татковина, не знае што е тоа – да немаш татковина!

Мајчиниот јазик е оној јазик на кој ни кажуваат мајките дека сме им СЕ на светот! Така како што мајките не гушкаат и не штитат како деца – така не гушка и не прегрнува...

Македонија 12.11.20 | 18:29

Проф. д-р Јачева-Улчар: Од други дознаваме дека повторно Македонците ги доведовте до свршен чин

Професорката Елка Јачева-Улчар од Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ на објави отворено писмо до премиерот Зоран Заев и вицепремиерот Никола Димитров. Ви...

Култура 04.04.20 | 20:06

Елка Јачева Улчар: Не сакам да верувам дека професор по македонски јазик си дозволил да скрати авторско дело зашто така бара од нас политиката

Професорката Елка Јачева Улчар на својот фејсбук профил по повод необјавата на последниот стих од академик Петре М. Андреевски во работниот лист за онлајн настава за...

Култура 17.10.19 | 10:19

Плакатот на меѓународна поетска манифестација напишан само на албански и англиски

Професорката Елка Јачева Улчар, реагираше на својот фејсбук профил, реагираше на плакатот на Меѓународниот поетски фестивал во Тетово, кој е испишан само на албански...

Македонија 07.10.19 | 20:03

Јачева-Улчар: Со новиот Закон за јазици се избегнува познавањето на македонскиот јазик

Професорката Елка Јачева-Улчар, една од потписниците на писмото на Институтот за македонски јазик „Крсте Петков Мисирков“ за Законот за јазиците, во гостувањето во...

Македонија 12.08.19 | 10:02

Јачева-Улчар: Министре Филипче, Градска личи на неизбањата метастазирана кучка

Министре Филипче, кога последен пат сте влегле во Градска? Веројатно никогаш!, пишува професорката Елка Јачева-Улчар во статус на „Фејсбук“ адресиран до министерот...

Македонија 05.07.19 | 16:13

Професор Јачева Улчар: Сега е јасно зошто годинава не се додели најголемата државна награда „Гоце Делчев“

Професор д-р Елка Јачева Улчар од Институтот за македонски јазик „Крсте Петков Мисирков“ открива едно од можните сценарија зошто владата оваа година нема да ја додели...

Македонија 14.03.19 | 09:58

Јачева-Улчар: Моите предци заминаа на оној свет од Македонија – и јас ќе заминам како Македонка

Професорката Елка Јачева Улчар на својот Фејсбук профил објави статус во кој пишува дека за нејзиниот јазик, идентитет и име на држава одредиле нејзините предци и никој...

Македонија 22.02.19 | 10:26

А бе ова ни на онај другарот на Миле не му текна!

Елка Јачева-Улчар, професор од Институтот за македонски јазик реагира на изјавите на одговорните лица дека поранешните министри Миле Јанакиески и Спиро Ристоски, сами...