Ознака: еколошка катастрофа
Македонија 07.11.20 | 12:53

ЕЛЕМ Гостивар, каде е Мавровското Езеро?

Македонија е исправена пред еколошка катастрофа до која неминовно ќе дојде со празнење на вештачките езера. Подводната црква во Мавровското Езеро одамна е далеку од...

Скопје 17.10.20 | 12:36

Ја гледате гадотијава во сите нијанси на жолто и зелено што истекува непречено? Е, тоа е шествалентен хром

Вознемирувачки фотографии се споделуваат на социјалните мрежи, на кои се гледа еколошката катастрофа која од Јегуновце загадува поголем регион. Како што пишува авторот...

Македонија 23.06.20 | 19:12

Брегалница обоена во бело, се шири мирис на лак

Од населбата „Македонка“ па се до штипско Ново Село реката Брегалница е обоена во бело, а покрај неа се чувствува мирис на лак. Во моментов екипа на крим-техника од...

Калеидоскоп 15.05.20 | 15:17

Охрид SOS: Нова еколошка катастрофа во сливот на Охридското Езеро

Без знаење на Месната заедница од село Речица и без информирање на јавноста, за време на викендот (9 – 10 мај), локалното население забележало механизација и работници...

Скопје 20.11.19 | 15:05

Еколошки масакр во Матка од хидроцентралата со која управува ЕЛЕМ

Хидроцентралата Матка 2 создава еколошки масакр врз езерото Матка, со сушење на реката Треска што го полни езерото со вода, и со тоа го загрозува екосистемот во време...

Калеидоскоп 17.11.19 | 17:11

Eкологистите го кренаа гласот против изградба на Марина во Студенчишкото блато

Студенчишкото блато не смее да се третира како нечиј двор,или паркинг за неколку ситни капиталисти за кои Блатото е поплавена ливада на која ќе може безбедно да си ги...

Економија 04.11.19 | 12:41

Наместо инвестирање и создавање на енергија од алтернативни извори, Владата и натаму планира ископ на јаглен во Пелагонија

Нова еколошка катастрофа се заканува на Пелагонискиот крај, откако Министерството за економија објави неколку јавни повици за доделување концесии за геолошки истражувања...

Македонија 23.09.19 | 11:05

Од еколошките мерки на власта рибите се превртеа на грб, а Вардар стана флуоресцентен

Рибите се превртеа на грб, а Вардар стана флуоресцентен од еколошките мерки на власта, коментира на фејсбук Ивор Мицковски, новинарот и аналитичар откако вчера прво...

Економија 29.07.19 | 17:17

Ѓубре во црни вреќи се фрла во Охридското Езеро

Препораката од УНЕСКО е да се прогласи мораторим на сите видови урбани трансформации на брегот од Охридското езеро, како и сета урбанистичка трансформација на градот. Но,...

Свет 29.07.19 | 10:12

Еколошка катастрофа: 40.000 литри нафта се излеа во најчистата вода на планетата

Околу 40.000 литри нафта се излеале во водите на Јужниот Пацифик по инцидент на терминал на рударска компанија на островот на јужниот дел на Патагонија, соопштија властите...

Македонија 14.06.19 | 22:51

Охридското Езеро се полни со фекалии

Отпадни води истекуваат од колекторскиот систем во населбата Свети Стефан во Охрид и директно се влеваат во Охридското Езеро. Непријатна миризба се шири во околината...

Скопје 23.03.19 | 14:18

Нестручното и насилно чистење на езерцата во Градскиот парк е еколошка катастрофа

Здружението за заштита на животните „Анима мунди“ бара итно да запре, грубото механичко чистење на езерцата во Градскиот парк, кое, се спроведува нестручно и насилно,...