Ознака: егејска македонија
Македонија 06.02.21 | 16:46

Егејка која се борела во грчката армија се обраќа на македонски јазик во Потсдам во 1949 година

Македонскиот активист во Грција Стилијанос Самартцис (Стиљан Самарџиев) објавува досега малку познато видео од делегацијата на Демократската армија на Грција во Потсдам,...

Балкан 16.05.20 | 18:45

Грците се побунија што на српска претстава се појави „Македонија до Солун“

На слајд во рамки на онлајн наставата по српски јазик за учениците од осмо одделение во Србија, на кој се набројуваат сите национални малцинства во земјата со мапи и...

Македонија 30.03.19 | 17:17

На денешен ден започна егзодусот на Македонците од Егејска Македонија: Оние кои не избегаа, беа изгорени со напалм

Оваа година се одбележува 81-годишнина од егзодусот на Македонците во Егејска Македонија, денешна Грција, територија која многумина ја сметаат за окупирана. На денешен...

Балкан 06.03.19 | 23:08

Летоци за „Автономија на Егејска Македонија“ се појавиле во Северна Грција

Провокација на Македонците како што тврдат грчките медиуми или пак операција на грчките служби за безбедност која има за цел да се предизвика негативен имиџ за македонското...

Балкан 25.01.19 | 09:51

Ципрас во говорот ја спомена и Мирка Гинова

Грчкиот премиер Алексис Ципрас во синоќешниот говор за време на расправата во грчкиот парламент за Договорот од Преспа ги потсети пратениците на Комунистичката партија...