Ознака: државен завод за ревизија
Економија 10.08.22 | 11:30

23 милиони евра помалку приходи во Буџетот поради невратени пари од владините ковид-мерки

Државниот завод за ревизија (ДЗР) на својата веб-страница го објави конечниот ревизорски извештај од извршената ревизија на успешност на тема „Преземени мерки и политики...

Економија 04.08.22 | 20:41

Власта потрошила 58 милиони евра на провизии и камати за патиштата и пругите кои никако да се доизградат

Постои застој и бавна динамика на реализацијата на стратешките инфраструктурни проекти, a трошоците за проектите се зголемени поради повисока цена на чинење на изградбата...

Македонија 29.07.22 | 09:14

Ревизорите се сомневаат во вистинитоста на финансиските извештаи од МРТВ

Државниот завод за ревизија го објави Конечниот ревизорски извештај од извршената ревизија на финансиски извештаи и ревизија на усогласеност за 2020 година на Јавно...

Економија 08.07.22 | 14:39

Ревизија лани открила неправилности од околу 116 милиони евра

Државниот завод за ревизија (ДЗР) во 2021 година извршил 68 ревизии во кои предмет на ревизија биле 136 субјекти за што издаде 109 ревизорски извештаи во кои се констатирани...

Македонија 17.03.22 | 23:43

Фондот за пензиско и инвалидско осигурување исплаќал пензии на починати

Фондот за пензиско и инвалидско осигурување и натаму продолжува да исплатува пензии на починати лица, поради што оваа важна финансиска институција за државата, и натаму...

Економија 15.02.22 | 10:45

Буџетите и буџетските корисници до крајот на месецов треба да се достават завршните сметки до Централниот регистар и ДЗР

Согласно Законот за сметководството за буџетите и буџетските корисници, буџетите и буџетските корисници имаат обврска годишните завршни сметки да ги достават до Регистарот...

Македонија 21.12.21 | 20:36

Државниот завод за ревизија бара нови вработувања

Ќе побараме да се избегнува давање согласност за вработување од Министерството за финансии и од МИОА, рече главниот ревизор Ацевски, во текот на расправата за Годишниот...

Македонија 10.11.21 | 10:56

Алките за следење на лица во домашен притвор не работат, открија ревизорите

Електронските алки и системот за следење и спроведување на мерката притвор се уште не се активни, а затворениците и притворениците не се здравствено осигурени, наведува...

Македонија 09.11.21 | 10:32

ДЗР: Сите медиуми кои учествувале во покривање на изборниот процес да поднесат Извештај за рекламниот простор до 13 ноември

Државниот завод за ревизија ги известува сите радиодифузери, печатени медиуми и електронски медиуми (електронските портали) во Република  Македонија кои имаат земено...

Македонија 28.10.21 | 12:42

Медиумите треба да поднесат извештај за рекламен простор за изборите до Државниот завод за ревизија

Државниот завод за ревизија, укажува до сите радиодифузери, печатени медиуми и електронски медиуми (електронските портали) во Република Македонија кои имаат земено...

Македонија 27.10.21 | 14:25

Сите учесници на Локалните избори до 30 октомври треба да достават и објават извештај за финансирањето на кампањата

Државниот завод за ревизија (ДЗР) им укажува на сите учесници на Локалните избори 2021 дека се должни еден ден по завршување на изборната кампања, односно еден ден пред...

Македонија 14.10.21 | 09:24

Државен завод за ревизија: Известување до учесниците на Локалните избори 2021 година

Учесниците во изборната кампања за Локалните избори 2021 година, се должни на ден 16 октомври (сабота) 2021 година, еден ден по завршување на изборната кампања, да достават...

Македонија 06.10.21 | 17:57

Известување до учесниците на Локалните избори 2021 година

Врз основа на член 12 став 1 и член 16 став 1 од Изборниот законик („Службен весник на Република Македонија“ број 40/2006, 136/2008, 148/2008, 155/2008, 163/2008, 44/11, 51/11, 142/12, 31/13, 34/13, 14/14, 30/14,...

Вести 06.07.21 | 13:58

Половина од општините немаат објавено информации за услугите што ги обезбедуваат

Постојниот квалитет на услуги кои ги обезбедуваат единиците на локалната самоуправа (ЕЛС) на веб-порталите не обезбедува ефективна и брза услуга за граѓаните, ниту...

Македонија 22.06.21 | 14:52

Многу слабости и нефункционалност во ФЗОМ, вели големиот извештај за 2019 година на државните ревизори

Државниот завод за ревизија изврши ревизија на финансиските извештаи заедно со ревизија на усогласеност на Фондот на пензиско и инвалидско осигурување за 2019 година....

Македонија 10.06.21 | 17:10

ДЗР: Инспекторатите работат со 50 отсто помалку инспектори од потребното

Инспекторатите во земјава работат со 50 проценти намален кадровски капацитет, а доколку во наредниот период не се реализираат нови вработувања, постои ризик неколку...

Македонија 20.05.21 | 13:04

АКМИС системот и додатоците на плата слабост во работењето на Врховниот суд

Државниот завод за ревизија го објави конечниот ревизорски извештај на Врховниот суд на Република Македонија. Предмет на ревизија, како што соопшти ДЗР, било...

Македонија 01.04.21 | 10:44

Државниот ревизор ги објави извештаите за СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ

Државниот завод за ревизија денеска на својата веб-страница ги објави конечните ревизорски извештаи на политичките партии СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ на Сметката за редовно...

Македонија 24.02.21 | 23:48

Ревизија: Матично издавало бесплатни изводи, згрешени 21.957, никој казна не плаќа

Илјадници изводи се издадени без да бидат наплатени, 4 отсто од издадените документи се со погрешни податоци, изводите не се изработуваат навреме – ова се дел од многуте...

Економија 04.08.20 | 14:15

Државниот завод за ревизија ќе разменува податоци со Институтот на овластени ревизори

Државниот завод за ревизија (ДЗР) претставуван од главниот државен ревизор Максим Ацевски и Институтот на овластени ревизори на Република Македонија (ИОРРМ), претставуван...