Ознака: Драги Ѓорѓиев
Македонија 23.01.21 | 21:53

Ѓоргиев: Придавката „македонски“ била и ќе биде дел од записниците

Придавката македонски била и ќе биде дел од записниците од состаноците на Мешовитата комисија на македонските и бугарските експерти, изјави за ТВ Канал 5 Драги Ѓоргиев,...

Македонија 09.12.20 | 08:04

Проблемот со Гоце Делчев се јавува кога ќе дојдеме до суштината, зошто е важен за двете општества

Историчарите Драги Ѓорѓиев и Петар Тодоров велат дека проблемот со Гоце Делчев во Комисијата настапува кога ќе дојдеме до моментот зошто е тој важен за да биде чествуван...

Македонија 08.12.20 | 23:58

Бугарите сметаат дека само ние треба да се усогласиме со сите нивни ставови

Копретседавачот на македонско-бугарската историска комисија Драги Ѓорѓиев вели дека во преговорите што ги води историскатаа комисија Бугарија бара Македонија да...

Македонија 30.11.20 | 18:09

Ѓорѓиев: Изјавата на Заев нема да ни ги врзе рацете, в четврток и петок ќе се разговара за Гоце Делчев

Ги стави ли Заев македонските историчари во подредена положба во однос на бугарските колеги со ставовите дека во Македоија имало бугарска администрација и дека Гоце...

Македонија 17.09.20 | 20:49

Претседателот на македонската комисија упорен дека Гоце Делчев ѝ припаѓа и на Бугарија

Прашањето околу идентитетот на Гоце Делчев повеќе се наметна од јавноста отколку што беше дискусија во самата Комисија. Според мене, Гоце Делчев припаѓа и на Македонија...

Македонија 15.09.20 | 23:11

Претседателот на македонската комисија: Не е на Комисијата да го утврдува идентитетот на Гоце Делечев, туку да се постигне договор тој заедно да се чествува

Професорот Драги Ѓоргиев, ко-претседавач од македонска страна на Мешовитата комисија со Бугарија, вечерва во интервју за телевизијата „Сител“ истакна дека работата...

Македонија 02.05.20 | 19:27

Претседателот на Комисијата за историја со Бугарија: Ако македонскиот јазик е услов, тогаш преговорите со ЕУ не мора ни да почнат

Доколку условот за  започнување на преговори на Македонија со Европската унија е откажување од македонскиот јазик, тогаш такви преговори не се ни потребни да се започнуваат,...