Ознака: донор
Здравје 22.10.20 | 22:02

Најитно се бара донор на плазма крвна група Б+

Најитно се бара донор на плазма со крвна група Б+ со прележан Ковид-19 за пациент на 41 годишна возраст. На социјалните мрежи Јасна Радуловиќ побара помош за пронаоѓање...

Здравје 07.08.20 | 18:27

Татко ми без размислување го даруваше неговиот бубрег за да го спаси мојот живот

Деветнаесетгодишниот Христијан Брњарчевски  наКлиниката за нефрологија преку трансплантација доби нов бубрег, дониран од неговиот татко. Министерот за здравство,...

Музика 05.08.20 | 09:19

Семејството одлучи да ги донира органите на Рајко Дујмиќ

Семејството Дујмиќ одлучи да ги донира органите на починатиот музичар Ратко Дујмиќ, откри хрватскиот композитор Ненад Нинчевиќ, еден од најблиските пријатели на фронтменот...

Здравје 31.07.20 | 15:21

Четворица пациенти го одбиле срцето од донорот

Срцето од 46-годишниот донор остана неискористено. Иако семејството дало согласнот, покрај бубрезите да биде експлантиран и овој витален орган, сепак, дури четворица...

Македонија 11.07.20 | 13:18

Заев ги користи личната борба на Иван и семејната трагедија на Eмилија во политичка пропаганда

Клиниката за Државна кардиохирургија на домашно лекување, Иван Огњановски, првиот пациент во земјава кому му беше трансплантирано срце од донор, мораше да се сретне...

Здравје 02.07.20 | 09:41

Третпат донор од Македонија дарува клетки за пациент од друга земја, кои се користат за трансплантација на коскена срцевина

Од Институтот за трансфузиона медицина информираат дека во изминатите два дена се спроведе колекционирање на хематопоетски матични клетки од доброволен донор од нашата...

Живот 21.06.20 | 22:50

Се бара донор на плазма крвна група АБ+ со прележан Ковид-19

Најитно се бара донор на плазма крвна група АБ+ со прележан Ковид-19 за пациент на 34 годишна возраст кој е поставен на респиратор. На социјалните мрежи доктор Светлана...

Здравје 23.05.20 | 13:45

Поклон за починатата жена која ги донираше срцето и бубрезите

По успешната трансплантација на донираното срце, во моментов на Клиниката за урологија се врши трансплантација и на нејзините донирани бубрези. „Тој човек не е „донор”,...