Ознака: депозити
Економија 11.05.22 | 14:18

Се зголемуваат каматите на кредитите и депозитите

На 10 мај 2022 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка, на којашто беа разгледани најновите движења на меѓународните...

Економија 21.03.22 | 12:29

НБ: Во февруари годишен раст од 6,1 процент на вкупните депозити и од 8,9 проценти на вкупната кредитна поддршка

Вкупните депозити во февруари се зголемени за 6,1 процент на годишна основа што се должи на зголемените депозити и кај корпоративниот сектор и кај домаќинствата, но со...

Економија 19.11.21 | 14:11

Годишен раст од 8,1 процент на вкупните депозити и од 6,7 проценти на вкупната кредитна поддршка

Вкупните депозити во октомври, на годишна основа, се повисоки за 8,1 процент, при раст кај двата сектора што е поизразен кај секторот „домаќинства“. Како што објави Народната...

Економија 29.10.21 | 15:26

Пандемијата придонела за пораст штедните влогови на граѓаните

Депозитите бележат раст, а банкарскиот сектор е ликвиден. Иако банките и штедилниците ги следат трендовите на дигитализација, уште долги години ќе има потреба од експозитурите...

Балкан 24.09.21 | 22:54

Бугарите во банка чуваат околу 50 милијарди евра

Депозитите на компаниите и домаќинствата во бугарските банки достигнуваат речиси 100 милијарди левови. Според Бугарската народна банка, вкупната вредност на депозитите...

Економија 09.08.21 | 13:53

Народна банка ги објави целосните податоци за депозитите и кредитите на банките и штедилниците

Почна објавувањето на стандардизираните табели со податоци за кредитите и депозитите што ги нудат банките и штедилниците. Од почетокот на месецов, на своите веб страници...

Економија 21.07.21 | 13:16

Народна Банка: Растат депозитите и кредитната поддршка

Паричната маса во јуни годинава, бележи месечен раст од 1,1 отсто што во најголем дел се должи на зголемените депозитни пари, а во помала мера и на долгорочните депозити...

Економија 16.07.21 | 10:46

За поголема транспарентност при објавувањето информации за кредитите и депозитите: НБРМ и МБА донесоа Насоки за банките и штедилниците

Поголема транспарентност и достапност на податоците за банкарските производи за граѓаните, а со тоа и поголема заштита на потрошувачите, се предвидувaат со донесените...

Економија 21.06.21 | 15:32

Во мај е забележан раст и на штедните влогови и на кредитите

Депозитите во мај имаат месечен раст од 1,2 отсто, додека кај кредитите растот е 0,8 отсто. Податоците на Народната банка на годишно ниво покажуваат дека депозитите забележале...

Економија 01.06.21 | 14:20

Се зголемиле каматите на кредитите, а се намалиле на штедните влогови

Просечната каматна стапка на новоодобрените кредити во април е повисока за 0,15 процентни поени на месечно ниво и изнесува 4,09 проценти. На годишна основа, оваа каматна...

Економија 21.05.21 | 22:02

Народна банка: Лани во април имало раст на годишната основа на депозитите и на кредитите

Од Народната банка соопштија дека во април вкупните депозити на годишна основа се повисоки за 6,9 отсто, при раст на депозитите кај двата сектора, којшто е поизразен кај...

Економија 20.03.21 | 14:15

Во февруари граѓаните и штеделе и трошеле: Пораст има и на депозитите и на кредитите

Народната банка ги објави податоците за растот и падот на депозитите и кредитите за месец февруари годинава. Вкупните депозити во февруари, се повисоки за 0,9% на месечна...

Економија 21.09.20 | 17:31

НБРМ: Раст на депозитите и на кредитната поддршка и во текот на август

Во текот на август вкупните депозити во Република македонија бележат годишен раст од 5,2% и кај депозитите на домаќинствата и на компаниите, при што поизразен е растот...

Економија 21.08.20 | 14:34

Еуростандард банка не ја разнишала довербата на граѓаните во банките: Надлежните тврдат дека нема невообичаени повлекувања на депозити

Граѓаните во земјава продолжија да им веруваат на домашните банки. Нема никакви повлекувања на депозити, и покрај пропаѓањето на Еуростандард банка, на која Народна...

Економија 13.08.20 | 16:29

Метеж пред експозитурите на Еуростандард банка, граѓаните бараат информации

По одземањето на дозволата за работа, голем број незадоволни граѓани со часови чекаат пред филијалите на „Еуростандард“ банките за да добијат некаква информација...

Економија 21.07.20 | 13:06

Раст на кредитите и депозитите во јуни и на месечно и на годишно ниво

Во јуни годинава вкупните депозити и кредитите забележуваат раст. Податоците на Народната банка покажуваат дека вкупните депозити продолжија да растат на месечна...

Економија 07.05.20 | 08:46

Гувернерката убедува: Депозитите на граѓаните се безбедни, нема потреба од никаков страв

Депозитите на граѓаните се безбедни. Нема потреба од никаков страв кај граѓаните. Депозитната база е стабилна, порача вечерва гувернерката на Народната банка Анита...

Економија 26.03.20 | 14:58

НБ: Депозитите се сигурни и најбезбедни во банките

Депозитите на граѓаните во банките се сигурни и не постои простор за загриженост, а прогласувањето на вонредната состојба не подразбира промени во процесот на банкарското...

Економија 20.12.19 | 15:00

Народна банка: Раст на депозитите и кредитите во ноември

Вкупните депозити во ноември бележат раст од 0,3 проценти, а вкупните кредити оствариле раст од еден процент, покажува извештајот на Народната банка за монетарните движења...

Економија 21.11.19 | 15:17

НБ: Депозитите и кредитите и во октомври со раст

Депозитите во октомври годинава бележат месечен раст од 0,4 отсто, што е резултат на зголемувањето на депозитите кај двата сектора, со поголем придонес на растот на депозитите...