Ознака: Богородица
Калеидоскоп 08.01.19 | 09:35

Голем и тежок ден, Сабор на Пресвета Богородица

Денеска е Собор на Пресвета Богородица. Црквата утврдила веднаш после големите празници да се слават и учесниците во настанот што се празнува. Затоа денес, по празникот...

Калеидоскоп 05.12.18 | 10:40

Вчерашниот празник ни откри каква ќе биде 2019 година

Православните верници вчера го чествуваа воведението, односно воведувањето на света Богородица како тригодишно девојче во храмот. Според народните верувања, каков...

Сервиси 04.12.18 | 10:40

Денеска е еден од најголемите празници: Се верува дека жените кои немаат деца, а се помолат, ќе добијат дете!

Воведение, или како што го нарекуваат Света Пречиста или Женска Богородица во православните календари е обележана со црвено и спаѓа меѓу 12 најголеми и најпочитувани...

Сервиси 03.12.18 | 22:14

Утре нејзината икона има чудотворна моќ, па жените кои сакаат пород треба да го направат ова

Македонската православна црква утре прославува голем празник, Пречиста Богородица. Овој ден е посветен на Богородица кога за првпат со своите родители го посетила...