Ознака: берлински ѕид
Свет 09.11.19 | 09:44

Триесет години од падот на Берлинскиот ѕид

На денешен ден се одбележува 30-годишнината од падот на Берлинскиот ѕид, настан кој го промени светот. Неполна година подоцна, на 3 октомври 1990 година, Германија беше повторно...

Свет 08.11.19 | 10:09

Три децении по рушењето: Берлинскиот ѕид создаде нови бариери во Европа

Со падот на Берлинскиот ѕид, што е настан чија триесетгодишнина се одбележува на 9 ноември, се стави крај на поделбата меѓу комунистичкиот исток и демократскиот запад....

Свет 07.11.19 | 10:48

30 години од паѓањето на Берлинскиот ѕид: Исчезнува јазот помеѓу некогашните Западна и Источна Германија

Економскиот и социјалниот јаз помеѓу некогашните Западна и Источна Германија исчезнува, објави вчера германскиот Институт за економски истражувања. На 30-годишнината...

Свет 13.08.19 | 11:17

Педесет и осум години од изградбата на Берлинскиот ѕид

Во Берлин денеска се одбележува 58-годишнината од изградбата на Берлинскиот ѕид, кој во текот на Студената војна го делеше градот на два дела, во поделената комунистичка...