Ознака: Анита Ангеловска-Бежоска
Економија 18.05.23 | 13:07

Ангеловска-Бежоска: Инфлацијата ќе се намалува, на среден рок ќе се сведе близу до историскиот просек

Гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска ги претставила најновите макроекономски проекции на Народната банка пред дипломатскиот кор и пред претставниците на меѓународните...

Економија 11.03.23 | 12:00

Ангеловска-Бежоска: Затегнување на монетарната политика за стабилизирање на инфлациските очекувања

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, порачува дека затегнувањето на монетарната политика, коешто е глобален феномен, е неопходно заради намалувањето...

Економија 08.03.23 | 11:48

Ангеловска-Бежоска: Со новиот Закон за платежни услуги се зајакнува заштитата на корисниците на банкарски услуги

Задолжително информирање на потрошувачот за условите под кои ги користи платежните услуги, како и информирање за надоместоците за најчесто користените услуги на платежната...

Економија 07.03.23 | 10:04

Ангеловска-Бежоска: Нецелосното искористување на потенцијалот на жените е загуба за целата економија

Општествата со поголема родова еднаквост се сметаат за посигурни, поздрави, со помалку насилство и поголема кохезија. Но, исто така поголемата интеграција носи и голем...

Економија 27.01.23 | 12:12

Ангеловска-Бежоска: Стабилизирањето на увозните цени треба да ја забават инфлацијата годинава

Стабилизирање на цените на примарните производи, натамошното намалување на застојот во снабдувањето, но и на затегнатите меѓународни финансиски услови коишто ќе ја...

Економија 13.01.23 | 09:41

Ангеловска-Бежоска: Приоритет на централните банки е обезбедување среднорочна ценовна стабилност

Централните банки мора да останат доследни на својата задача и да обезбедат среднорочна ценовна стабилност, а со тоа и макроекономска стабилност. Проекциите на меѓународните...

Економија 12.01.23 | 09:54

Ангеловска Бежоска ‒ Рухе: НБ и натаму е еден од носечките столбови на финансиската и макроекономската стабилност

И покрај силните шокови со кои се соочи нашата економија, како и глобалната економија, стабилноста беше зачувана. Централната банка и натаму е еден од носечките столбови...

Економија 25.12.22 | 10:11

Ангеловска-Бежоска: Девизниот пазар е стабилен, монетарната политика ќе зависи од инфлацијата

Натамошната патека и реакцијата на монетарната политика кај нас ќе зависат од два клучни фактора ‒ инфлацијата и девизниот пазар, посочува гувернерката на Народната...

Економија 22.12.22 | 10:07

Ангеловска-Бежоска: Забрзан економски раст со здрав банкарски сектор што поддржува зелена и дигитална трансформација

Здравиот и развиен финансиски сектор е значаен за поттикнување на економскиот раст. Финансискиот систем што е доволно голем, диверзифициран, добро регулиран и сфатен...

Економија 28.10.22 | 10:44

Ангеловска-Бежоска: Централните банки се доследни во одржувањето на ценовната стабилност

Продолжениот раст на инфлацијата е феномен присутен во речиси сите економии во светот, што предизвикува подигнување на нивото на инфлациските очекувања и создава ризици...

Економија 07.10.22 | 12:37

Ангеловска-Бежоска се сретна со претставници на фондот „Финансии во движење“ и Инвестицискиот фонд за зелен раст

Соодветната поставеност на политиките коишто ги спроведува Народната банка (НБ) во изминатиот период на здравствената криза и во моментов овозможува одржување на макреокономската...

Економија 16.09.22 | 13:31

Ангеловска-Бежоска: Одржувањето на ценовната стабилност е од суштинско знаење

Одржувањето на ценовната стабилност е од суштинско значење за одржување на макроекономската стабилност и одржлив економски раст, порача денеска гувернерката на Народната...

Економија 07.09.22 | 10:25

Ангеловска-Бежоска: Мерките на Народната банка се наменети за задржување на макроекономската стабилност

И покрај предизвиците коишто ги донесе војната во Украина за глобалната и домашната економија, макроекономската и финансиската стабилност во земјава се задржаа. Ваков...

Економија 02.09.22 | 11:39

Ангеловска-Бежоска: Неопходни се структурни промени – во владеењето на правото и човечкиот потенцијал

Неопходни се сериозни, структурни промени – во квантитетот и квалитетот на човечкиот потенцијал, во доброто владеење и во владеењето на правото. Да го спречиме демографското...

Економија 22.07.22 | 10:11

Гувернерката на Народна банка на средба со тим на Светската банка

Низ годините Народната банка (НБ) беше столб за зачувување на финансиската стабилност, којашто е суштествена за економскиот раст. И во тековните услови на изразени макроекономски...

Култура 15.07.22 | 11:56

Културното наследство од македонските пари ќе им биде претставено на странски универзитети

Културното наследство прикажано на македонските банкноти ќе им биде претставено на странските универзитети на коишто се изучува македонистиката. Странските македонисти...

Економија 22.05.22 | 11:29

Ангеловска-Бежоска: За да нема нагло зголемување на каматите, потребно е постепено затегнување на монетарната политика

Тоа што централните банки ја покачуваат основната камата е сигнал за период на повисоки камати и на штедните влогови и на кредитите, а тоа ќе придонесе за зголемување...

Економија 08.05.22 | 11:55

Се очекува забрзување на инфлацијата: Ангеловска-Бежоска вели дека ќе забави растот на економијата

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, која учествува на Десеттиот регионален состанок на гувернерите на централни банки, што се одржува во Ровињ,...

Економија 07.05.22 | 11:39

Ангеловска-Бежоска: Корона-кризата докажа дека банкарскиот сектор е отпорен на шокови

Новите закани коишто ги донесе корона-кризата докажаа дека банкарскиот сектор во регионот и кај нас е отпорен на шокови и има капацитет да им одговори на предизвиците...

Економија 03.05.22 | 11:14

Ангеловска-Бежоска ‒ Боуман: Политиките на Народната банка се столб на макроекономската стабилност

Народната банка спроведува политики коишто придонесуваат за одржување на макроекономската стабилност на земјава. Водењето политика на стабилност е од особено значење...