Категорија: Кариера
Кариера 01.08.19 | 17:44

„Spirit of Prespa”, фарма во Царев Двор oд каде гостите си одат со полни кошници цреши и јаболки и уште пополна душа од природна убавина!

Сезона на цреши, а бербата во полн ек во Преспа. Таму ме однесе патот за да ја задоволам мојата љубопитност од сознанието дека тука се наоѓа едно мало парче, задскриено...

Кариера 01.08.19 | 16:56

Македонец сопственик на најголемата такси-компанија во Хрватска

Реализирајќи го Фељтонот за Македонците во Загреб, распрашувајќи се, истражувајќи, хрватските домаќини без двоумење нè упатија дека сè ќе ни биде јасно доколку со најдобрата...

Кариера 28.07.19 | 15:52

Корејската Лејдибаг има 6 години, 30 милиони следбеници и дворец од бајките

Шестгодишна Јутјуб ѕвезда од Јужна Кореја позната како Борам неодамна купила вила вредна 8 милиони евра. Станува збор за вила во елитен кварт, Гангам во Сеул, а во неа...

Кариера 18.07.19 | 22:42

Како до работна дозвола во Шведска како Македонец?

Граѓаните на земјите кои не се членки на ЕУ, мораат да аплицираат за дозвола за работа доколку сакаат да работат во Шведска. Со цел да се добие дозвола за работа, Вие мора...

Кариера 10.07.19 | 15:14

Правосудниот испит ќе се полага писмено и усно наместо електронски

Министерството за правда ќе го промени начинот на полагање на правосудниот испит. Подготвен е нов Закон за правосудниот испит кој Владата на Република Северна Македонија...

Кариера 02.07.19 | 15:30

Швајцарија бара занаетчии

На Швајцарија и недостасуваат голем број на занаетчии, кои моментално се најбарана работна сила на пазарот за работа. Според официјалните податоци, на Швајцарија моментално...

Кариера 01.07.19 | 15:15

Огнен Јанески повеќе не е главен уредник на ТВ 24

Огнен Јанески повеќе не е главен уредник на ТВ 24, објави Економски Лидер од извори во телевизијата. Тој си дал оставка од функцијата, а на негово место привремено се враќа...

Кариера 28.06.19 | 10:25

Вечерва ќе се додели признанието „Инженерски прстен“ на најдобрите дипломирани инженери

Инженерската институција на Македонија и Комората на овластени архитекти и овлатени инженери, под покровителство на претседателот на Република Северна Македонија,...

Кариера 27.06.19 | 11:19

Колку денови платен годишен одмор му следуваат на секој работник според законот?

Согласно Законот за работни односи, секој работник има право на платен годишен одмор од најмалку 20 и најмногу 26 работни дена. Законот предвидува годишниот одмор да се...

Кариера 20.06.19 | 12:38

Не е доволно специфично: Адидас не успеа да си го заштити логото

Европскиот суд донесе пресуда против германскиот прозиводител на спротска опрема Адидас во долготрајниот спор за логото со три црти. Судот заклучил дека логото не...

Кариера 19.06.19 | 09:30

Петар не доби стипендија за факултетот за кој доби Јана Димитрова

Имав среќа, а вложив и многу труд за да бидам примен на Унивезитетот во Утрехт, најдобриот универзитет во Холандија и 51. во светот, вели Петар Барлаковски, студент на...

Кариера 14.06.19 | 13:17

На 17 и 18 јуни е првото пријавување за запишување ученици во средните училишта

Во средните училишта в понеделник и во вторник, 17 и 18 јуни, е првото пријавување за запишување ученици во прва година средно образование во учебната 2019/2020 година во јунскиот...

Кариера 14.06.19 | 08:58

На 17 и 18 јуни запишување во средните училишта

Во средните училишта в понеделник и во вторник, 17 и 18 јуни, е првото пријавување за запишување ученици во прва година средно образование во учебната 2019/2020 година во јунскиот...

Кариера 12.06.19 | 10:54

Резултатите се поразителни кога ги споредувате младите од Македонија со оние од Хрватска и Бугарија

Германската фондација „Фридрих Еберт“, која е блиска до Социјалдемократската партија (СПД), објави студија за состојбата на младите во шест земји од Западниот Балкан...

Кариера 11.06.19 | 21:02

Дали е можно една личност да е ценета и вреднувана во Канада, Германија и Англија, истовремено да не ја бива во нашата Македонија?

Конкурс на МНР: Студен туш за најуспешните Почитувана јавност, Се чувствувам должен да го споделам моето горко искуство со државните институции во Македонија, посебно...

Кариера 09.06.19 | 18:17

Маја Стојанова е разочарана од конкурсот на на МНР: Се бараше 180 ЕКТС, а јас имав 500 и… не ме примија

Вчерашното јавно обраќање на Симон Андов ја поттикна и Маја Стојанова, уште едно младо успешно лице од земјава, кое со сите дипломи и знаења стекнати во странство, не...

Кариера 09.06.19 | 12:02

Од привилегии овие политичари имаат преполни возови, сопчиња за канцеларии и никој не ги познава

Бразилската новинарка Клаудија Волин, која од 2003 година живее во Шведска, опишува како изгледа животот на политичарите во оваа скандинавска држава. Ова може да звучи...

Кариера 08.06.19 | 13:52

Вундеркид одбиен од МНР: Збогум, Македонијо!

Македонец кој завршил две врвни европски школи и кој има работа во Италија решава да се врати во Македонија и да работи за нецели 17000 денари. И тука почнува голготата...

Кариера 06.06.19 | 20:02

Кажете им на децата дека не мора да бидат лекари или инженери за да бидат среќни

Школското доба можеби е најубаво, но често пати знае да биде тешко. За време на тестовите може да биде многу стресно за учениците, а притисокот и очекувањата се многу...

Кариера 06.06.19 | 15:48

Етнички права без сепаратизам – Прва научна средба на Европската мрежа за нетериторијална автономија (ЕНТАН)

Првата научна средба на Европската мрежа за нетериторијална автономија (ЕНТАН), на која учествуваа 50 научници и истражувачи од 27 европски земји се одржа денеска во просториите...