Категорија: Култура
Култура 07.12.23 | 09:29

„Кармина Бурана“ вечерва во НОБ

Во Националната опера и балет вечерва во 20 часот ќе биде концертно изведена моќната „Кармина Бурана“ од германскиот композитор Карл Орф. Диригент е Иван Еминовиќ,...

Култура 07.12.23 | 09:26

Пред МАНУ отворен час за Блаже Конески

Културно-едукативниот центар „Небрегово“ денеска по повод 30 години од смртта на Блаже Конески организира „Отворен час за бесмртниот Конески“ кај споменикот пред...

Култура 07.12.23 | 09:21

Министерството за култура ја презема реконструкцијата на Универзална сала

Владата на Република Македонија ја разгледа и усвои Информацијата од Министерството за култура за пренесување на правото на реконструкција, доградба и надградба на...

Култура 07.12.23 | 09:18

Концерт во Филхармонија со дела од класични мајстори овековечени во познати филмови

Во Филхармонија вечерва ќе се одржи концерт насловен „Бесмртност“, на кој ќе прозвучат дела од класичните мајстори Маскањи, Моцарт, Бетовен, Мусоргски, Штраус, Барток,...

Култура 06.12.23 | 16:00

Над 78 милиони денари поддршка за трите национални установи од културата во Штип

Министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска денеска во Штип, при работната посета на институциите од областа на културата заедно со министерот за транспорт...

Култура 06.12.23 | 15:15

Книгата „Документарниот филм и идентитетот“ на м-р Сунчица Симоновска Веселиновска е врв на филмолошката дејност

Во Кинотеката на Република Македонија беше промовирана книгата „Документарниот филм и идентитетот“ на м-р Сунчица Симоновска Веселиновска, виш филмолог во Кинотеката,...

Култура 06.12.23 | 14:43

Дводневен Транснационалени вмрежувачки настан за можностите на програмата „Креативна Европа“-потпрограма Култура

Со дискусија посветена на „Европската димензија и одржливоста на европските престолнини на културата (ЕПК 2028)“ денеска (6 декември) во Музејот на македонската борба...

Култура 06.12.23 | 14:09

Стогодишнината од раѓањето на Шопов на релација Загреб, Љубљана, Скопје

Стогодишнината од раѓањето на македонскиот класик Ацо Шопов се чествуваше и на филозофските факултети при државните универзитети во Загреб и во Љубљана, со учество...

Култура 06.12.23 | 10:23

Промоција на три нови аудио изданија на СОКОМ

Сојузот на композиторите на Македонија – СОКОМ денеска ќе ги сумира реализираните активности и остварените концерти во 2023 година. Ќе бидат промовирани и три нови аудио...

Култура 06.12.23 | 09:22

Разговор со визуелната уметница Кристина Пулејкова

МАКЕДОНСКИ ВИЗУЕЛНИ УМЕТНИЦИ: Кристина Пулејкова (Разговорот го води Ана Франговска, кураторка и историчарка на уметност) онлајн настан | среда, 6.12.2023 | почеток: 20.00 часот Со...

Култура 06.12.23 | 09:05

Изложба на дела од Мал Битолски Монмартр

На 6 декември 2023 /среда/ од 13.00ч. во Ликовната галерија од Центарот ќе биде отворена изложбата на дела од Мал Битолски Монмартр. Детското ликовно студио „Свети Кирил и...

Култура 06.12.23 | 09:04

Изложба „Мајкинство” на уметничката група МОМИ

Во четврток, 7 декемри 2023 во 20 часот, во Културно Информативниот Центар во Скопје, ќе биде отворена изложбата „Мајкинство” на уметничка група МОМИ. „Teмата на која заеднички...

Култура 06.12.23 | 09:02

Промоција на краткиот анимиран филм „Лисичката плетачка“ и две книги за деца на авторката Ана Голејшка Џикова

Во среда на 6 декември 2023 година, во Музеј на град Скопје во 18:30 часот, ќе се одржи промоцијата на краткиот анимиран филм „Лисичката плетачка“. Добрина, љубов, пријателство,...

Култура 06.12.23 | 09:00

Годишен концерт на Факултетот за музичка уметност

По повод Денот на Факултетот за музичка уметност, во Филхармонијата вечер од 20 часот ќе се одржи традиционалниот годишен свечен концерт на кој ќе настапат студенти...

Култура 06.12.23 | 08:58

Денеска две книжевни трибини во КИЦ во Скопје

Во Културно информативниот центар (КИЦ) во Скопје денеска ќе се одржат две книжевни трибини. Во 12 часот е закажана „Книжевната сцена во современиот културен контекст“...

Култура 06.12.23 | 08:55

Костадиновска-Стојчевска од Битола: Дозволете уметноста да биде светло во нашиот борбен пат кон свет каде секоја жена може да се чувствува сигурна, слободна и почитувана

,Семејното насилство не е семејна драма, насилството не е жанр. Тоа е аларм, тоа е повик на гласност. Жената која бара помош не го растура семејството. Напротив! Таа е жртвата” –...

Култура 05.12.23 | 14:28

Транснационалени вмрежувачки настан посветен на можностите на програмата „Креативна Европа“-потпрограма Култура

Со дискусија посветена на „Европската димензија и одржливоста на европските престолнини на културата (ЕПК 2028)“ на 6 декември (среда) во Музејот на македонската борба...

Култура 05.12.23 | 10:25

Заедничка изложба на фотографии на Јана Кузманоска и Тања Кузманоска и промоција на електронска фото-стихозбирка

На 05 декември, во 19:00 ч. во Домот на културата Кочо Рацин (Дом на градежници) ќе се одржи отворање на заедничка изложба на фотографии на младата уметница Јана Кузманоска...

Култура 05.12.23 | 10:25

„Балет за четири раце” вечерва во КИЦ Битола

„Балет за четири раце”- Пијано дуо Костова-Базгалоска ќе се одржи вечерва, вторник 5.12.2023 19.00 ч. во Свечената сала на Офицерски дом Битола. Настанот е поддржана од Општина...

Култура 05.12.23 | 10:21

Детска работилница „Во светот на пештерите” денеска во Europe House Скопје

Во вторник, 5 декември 2023 година, во просториите на Europe House Скопје, со почеток во 18:30 часот, ќе се одржи работилница за деца насловена „Во светот на пештерите”. Ги повикуваме...