Автор: Васко Шутаров
Колумни 13.04.21 | 10:23

Европа Ностра и домашната „наша работа“

Васко Шутаров Во 2013 година чудата на нововековната кинеска архитектура препознатливи по својот сјај, монументалност и грандиозна мимикрија, во бисерите на светската...

Колумни 03.04.21 | 11:16

Македонските јавачи на Апокалипсата

Васко Шутаров Вирусот што ја напаѓа само власта Кога англискиот крал Едвард Осми се откажал од престолот поради љубов со Американката Волис Симпсон, во 1938 година заминал...

Колумни 20.03.21 | 10:50

Кога татковината станува чедо, а вистината борба

Васко Шутаров 14-годишната „Емилија” со својот велосипед и со полна кошница свеж зеленчук секојдневно ги обиколува тосканските ритчиња. Малечка по раст, со жив детски...

Колумни 13.03.21 | 12:10

И не ја видов Македонија во нивните очи!

За македонцките (дипломатски) работи. Помислувате ли понекогаш, каков срам ги јаде луѓето кои целиот свој животен век учеле, а подоцна низ животот истражувале и пишувале...

Колумни 25.02.21 | 09:45

Скопскиот јуриш кон Европа со Ленин, Орвел и Троцки под рака

Васко Шутаров „Внимавајте кога им давате имиња на своите деца. Избирајте имиња за еден ден по нив да се именуваат улици”, говореше Душко Радовиќ. Поетот Љубомир Левчев,...

Колумни 12.02.21 | 10:38

Чекајќи го Кодо, Датумо и Годо

Васко Шутаров Чекајќи го Годо Да беше денес жив Семјуел Бекет, само врз македонското искуство на празно тапкање и чекање во место, ќе требаше да ја преобмисли повторно...

Колумни 31.01.21 | 12:13

Пoткупот и пописот на бродот „Титаник“

Васко Шутаров На бротчето бр.1 Во првите минути после полноќ, на 15 април 1912 година, во ледената ноќ среде Атлантскиот Oкеан, кога започнува потонувањето на бродот Титаник,...

Колумни 18.01.21 | 12:35

Ни резервни животи имаме, ни резервна држава имаме

Васко Шутаров „Сакаме да живееме! Соседите би биле најсреќни нас да нè нема! И тоа не остава многу простор за да се прават компромиси”. Не, ова не е ни случајно изјава...

Колумни 08.01.21 | 13:37

Повеќе од обично американско кивање

 Васко Шутаров  За моќта на немоќните Да помислиме на момент на пазарџијата, на продавачот на овошје и зеленчук кој живееше во комунизмот и кој во излогот на својот...

Колумни 26.12.20 | 12:29

За срцата кои се уште чукаат во седум осмини

Васко Шутаров Децата на Балтазар Плејада од неколку генерации родители и деца од 70-те, 80-те и 90-те години од минатиот век, меѓу мноштвото анимирани Дизниеви миленици,...

Колумни 16.12.20 | 14:00

Незнаењето е сила, според рецептот на Мила

Васко Шутаров Нешто е гнило во државата Данска Кога во 1813 Данска повеќе не можела да се носи со трошоците на војната, а државата банкротирала, го советувале данскиот...

Колумни 08.12.20 | 17:00

Една снегулка покренува лавина. На патеката од Нивици до Недојдија

Васко Шутаров Хронологија на една проверена шок-доктрина Канадската истражувачка новинарка и писателка Наоми Клајн на голема врата во општествената мисла на 21 век...

Колумни 29.11.20 | 10:01

Распродажба во земјата на администраторот и преведувачот

 Во актуелниов временски карусел во кој како во маѓепсан круг се вртиме сите деновиве, да се потсетиме за момент на една и со „Оскар“ наградена филмска сторија. Одат...

Колумни 18.11.20 | 09:33

Од Ге-Ге дипломатија до Ге-шест позиција

Васко Шутаров Додека целата македонска јавност деновиве беше целосно ставена во ослушкување на дипломатските игри околу блокирањето на преговарачката рамка со ЕУ,...

Колумни 06.11.20 | 13:23

This is not America!

Васко Шутаров (Ред корпускули и ред лудило во воздухот)    Претседателските избори во САД се вистински празник за сите политички сладокусци. И овие први денови од ноември...

Колумни 24.10.20 | 11:43

Обединети во диета или глад. Обединетите нации, денес

Васко Шутаров Потемнет дијамантски јубилеј на Обединетите нации Денес, ако некој брачен пар, макар и од некој далечен непознат свет, прославеше 75 години брачен живот,...

Колумни 17.10.20 | 10:50

Кoмпрадор

Васко Шутаров Чудо, како некои термини воопшто немаат влезено во нашиот македонски јазик. Ги нема во говорниот јазик, ги нема ниту во академската и научната реч, ги нема...

Колумни 10.10.20 | 12:18

Кој тоа таму пее? (И кој толку мисли, па не му е до пеење?)

Васко Шутаров Ден пред нацистичкото бомбардирање на Белград стотина километри во една одалечена недојдија, група патници го чекаат својот единствен автобус што треба...

Колумни 29.09.20 | 09:59

Нова тура санитарна диктатура?

Васко Шутаров (стравот, таа ѓаволски исплатлива работа) Во романот „Слепило” на португалскиот нобеловец Жозе Сарамаго, еден човек ненадејно ослепува. Набргу потоа...

Колумни 14.09.20 | 10:56

Т’рба, т’рби Гевгелија…

Васко Шутаров (Пред да згаснат светлата на градот) Пред десетина дена, веќе традиционално, ја одбележавме годишнината од смртта на легендарниот војвода Леонид Јанков....