Автор: Алдо Климан
Колумни 16.12.19 | 15:16

Македонија во бестежинска состојба

Алдо Климан Како глуварица носена и фрлана ваму-таму од разни внатрешни и меѓународни политикантски ветришта, препуштена на неизвесната судбина, Македонија немоќно...

Колумни 20.11.19 | 14:47

За која цел се бори Таки Фити?

Го слушам „националниот академик” Таки Фити како кажува македонско-бугарски комисиски глупости за Гоце Делчев. Но добро, во таа НАНУ-академија, очигледно, покрај ретките...

Колумни 17.11.19 | 17:48

Монструозна политичка анестезија и отров до смрт

Алдо Климан Ги предупредувам почувствителните читатели дека колумнава содржи груби сцени и остри зборови! Кога одите на забар да ви искорнат болен заб или од него да...

Колумни 15.08.19 | 12:13

Најсвежи фејк њуз од Северџанија и ЕУ

Алдо Климан Ангела Меркел до Заев: „И ти се тресеш, драг пријателе”! Јоханес Хан до Јавното обвинителство: „Или Заев и Јанева во апс – или изолација!” Хан до Оливер...

Колумни 07.08.19 | 13:40

Политичка Содомија и ментално Бунило! 

Алдо Климан Шарениот „месијанизам” на Зоран Заев дефинитивно потона во целосно ментално бунило, а самиот тој и неговата гротескна квислиншка клика неповратно се изгубија...

Колумни 29.07.19 | 13:29

Неколку илинденски пораки

Алдо Климан * * * Македонија, Гоце и Илинден не се само имиња. Македонија, Гоце и Илинден се состојба на духот на македонскиот народ. * * * На Хирошима и Нагасаки се фрлени...

Колумни 27.07.19 | 20:29

„Правдата во Македонија е грда како Вилма”

Алдо Климан Со оваа потврдна реченица во насловот сакам само да придонесам кон јавната расправа околу блескотната државничка намера на Зоран Заев, конечно, и како што...

Колумни 23.07.19 | 17:11

Распит и притвор за Рускоска, Јовески и Заев! 

Алдо Климан Ова не е ниту шега ниту жолта вест. Ова е многу сериозно, а се темели врз фактите со кои јавната обвинителка Вилма Рускоска, во настојувањето Зоран Заев во...

Колумни 20.07.19 | 18:36

Претсмртна политичка агонија на Зоран Заев

Алдо Климан За оние читатели на кои не им е позната латинската поговорка Deus ex machina (Бог од машина) само кратко ќе објаснам: кога во античкиот театар дејствието би се закомплицирало,...

Колумни 16.07.19 | 13:26

Преспанскиот договор ќе оди на ѓубриште!

Алдо Климан Насловот на оваа колумна директно се реферира на изјавите на двајца политичари: прво, на онаа на новиот грчки премиер Кирјакос Мицотакис кој неодамна рече...

Колумни 16.06.19 | 13:47

Венко без компас во заевското мртво море

Алдо Климан Една од страшните несреќи што глобалистичкото лудило ги донесе и во Македонија, и со чиј деструктивен, а од хуманистички и духовен аспект и смртоносен вирус,...

Колумни 12.06.19 | 19:08

“Блескотен пример” на европско-заевско фразирање

Алдо Климан Господине Туск и господине Пендаровски, на својата плитка, импровизирана заедничка конференција за медиумите се удавивте во шупливи, евтини, салонски, евро-заевски...

Колумни 08.06.19 | 21:37

Вадење на каменот на лудоста

Алдо Климан Драг мој и почитуван пријателе, морав да ти се јавам и најискрено да ти се извинам што при неодамнешниот наш (прислушкуван) разговор едноставно не ми се веруваше...

Колумни 06.06.19 | 19:47

Или МК веднаш во ЕУ – или Европската унија ќе биде изолирана!

Алдо Климан Деновиве фрчат остри, заканувачки твитови од Зоран Заев кон лидерите на ЕУ, а најостар твит е упатен до Ангела Меркел: Слушајте, госпоѓо Меркел, јас како кандидат...

Двоглед 27.05.19 | 16:48

Преспански сеништа

Aко некој сеуште не верува дека навистина има сеништа, С.трип(ер) политиката на велепредавникот Зоран Заев ни даде вистински и непобитни научни докази, фотографирајќи...

Колумни 08.05.19 | 00:01

Заев се обиде да го „касне“ папата Франциск

Алдо Климан Со доаѓањето на папата Франциск во Скопје се случи чудо невидено. Големиот муртински гурман Зоран Заев, што многу ужива да „јаде живи луѓе“, и потоа да си...

Колумни 03.05.19 | 07:06

Не, нема Одјава, Алек! Ти неизмерно ни требаш!

Алдо Климан Драг и почитуван Алек, прости поради овој присен тон со кој ти се обраќам, бидејќи лично не се знаеме, но едноставно не можам поинаку, како што веројатно не...

Колумни 30.04.19 | 22:09

Со Заев до Троедна Голема Албанија

Алдо Климан На оној „супер невин“ големоалбански „фолклорист“ од големоалбанската политичка организација „Арбреши“ од Косово, што „од културно-уметнички причини“...

Колумни 23.04.19 | 23:45

Не враќајте ме на нивата од која сум црпнат!

Алдo Климан Кандидатот за „Орвелова награда“ за етноцид на сопствениот народ, за надреално велепредавство, незапомнето во светската историја, за цели тони и тони бесрамни...

Колумни 03.02.19 | 04:20

AB ABSURDO USQUE AD ABSURDUM

Алдо Климан ПИСМО ПРВО Драг и почитуван пријателе, одамна не си разменивме писма; јас овде, сериозно загрижен поради циркусот околу брегзитот и ирско-британската граница,...