Како што се наведува, ова не е прв пат Макрон во јавноста да дели лекции кон оние кои го предизвикуваат или не го почитуваат, а во текот на минатогодишната претседателска кампања кога еден од работниците го обвини дека е „човек во одело“, тој кажа дека „најдобар начин да го платиш оделото е да добиеш работа“.