четврток, 19 октомври 2017 | Вести денес: 42 ново

Пожар над рудниот Ржаново

Пожар го зафати надповршинскиот коп на рудникот Ржваново од планината Кожуф. Гори површина од околу пет хектари, а надлежните стравуваат дека огнот може да се прошири на високостеблестата шума.

Пламените јазици се закануваат да ја зафатат високостеблестата шума од цдн бор и бука. „Со сите сили се обидуваме да го спречиме тоа и да го ставиме огнот под контрола“, изјави Петко Ристовски од кавадаречката подржница на „Македонски шуми“.

Според него, засега се на терен две екипи од подружницата „Бор“ од Кавадарци а се очекува и дополнителна помош од работници за раснење на пожарот.

Top