вторник, 17 октомври 2017 | Вести денес: 0 ново

И Данска забранува носење никаб и бурка

Данска ќе им се придружи на другите европски земји во забраната за покривање на лице и носење никаб и бурка.

Предлог- законот не се однесува на религијата, ниту пак го забранува носењето шамии, турбани и јармулки (кипи)- традиционални еврејски капи, изјави Јакоб Елеман- Јенсен од Либералната партија по состанокот во парламентот.

Повеќето дански пратеници, вклучувајќи ги и опозициските социјалдемократи, рекоа дека ќе гласаат „за“ законот, познат како „закон за забрана на бурка”.

Предлог- законот се однесува на ултраконзервативни муслимански жени во Данска.

Top