четврток, 19 октомври 2017 | Вести денес: 110 ново

Во струмичката болница не работи компјутерскиот томограф

Додека СДС се грижи како да ги наполни болниците со директори со криминално минато и лица кои имаат судир на интереси, во струмичката болница не работи компјутерскиот томограф, изјави Игор Николов, член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ.

„Повеќе од 100.000 граѓани од Струмица и околните општини се оставени без оваа неопходна дијагностика. Годишно овој апарат снима повеќе од 12.000 пациенти, кои сега се приморани да патуваат до Штип и до Велес. Најлошо е тоа што поправката на овој апарат не е ниту на повидок“, рече Николов.

Тој вели дека пациентите најмалку уште три месеци нема да можат да ја користат оваа здравствена услуга во струмичката болница.

„СДС не се грижи за здравствената опрема оставена во наследство од владата на ВМРО-ДПМНЕ, а уште помалку се грижи како да набави дополнителна опрема и да ја зголеми опременоста во здравствените установи. Под палката на СДС квалитетот на здравствените услуги рапидно паѓа. Зачестена е смртноста на новороденчињата која министерството сакаше да ја сокрие од јавноста“, рече Николов.

Top