вторник, 21 ноември 2017 | Вести денес: 107 ново

Турција им забрани на полицајците да се викаат „бате“ и „дадо“ меѓу себе

Дирекцијата за безбедност во турскиот главен град Анкара издала наредба со која им се забранува на полицајците да користат „фамилијарни“ зборови, изрази и обраќања додека се на служба.

На интернет страницата на анкарската полиција е даден список со забранети изрази. Меѓу нив е и популарното „бате“ (аби) и „дадо“ (абла).

Наведените изрази се жаргонски и нивно користење од полицајци за време на работното време го урива имиџот на полицијата во општеството, се наведува во наредбата.

Во системот на турската полиција ќе се организираат семинари за прочистување на фамилијарните зборови од речникот на полицајците, јави БТА.

Top