понеделник, 20 ноември 2017 | Вести денес: 1 ново

Со ова овошје може да заработите и по 30 илјади евра

Во соседна Србија освен малини, голем број овоштари засадуваат боровница и јаболка, но и јагоди.

Овоштарите кои пред 15 години ги засадиле овоштарниците сега ги собираат плодовите од својата работа.

Јаболката велат дека ако имаат добар род и ако се од добра сорта, можат да донесат и приходи од 30.000 евра.

Боровницата може да роди 15 тони по хектар, а во најлош случај килограм чини 2 евра.

Во некои случаи при извоз, Србите велат дека килограм боровница може да чини и 6 евра.

Додаваат дека со знаење, стручност и нова технологија мора да има видливи резултати и работата да донесе пари.

Top