понеделник, 25 јуни 2018 | Вести денес: 44 ново

Отец Тодоров: Законот за двојазичност е вовед во подмолно федерална држава

Сите граѓани на Република Македонија треба да се борат за унапредување на личните и колективните права на сите свои сограѓани кои живеат во Република Македонија, но според Уставот и правилата на правната држава, и не смееме да удоволуваме национал – шовинистички желби и закани на некои политички кругови кои во 21 век поттикнати од националниот романтизам се борат за некоја Голема своја држава, во нашиот случај се работи за Голема Албанија, пишува Отец Ивица Тодоров.

Фејсбук статус на Отец Ивица Тодоров од МПЦ:

Членот 1, став (1) до став (4) од ПРЕДЛОГ ЗАКОНОТ ЗА УПОТРЕБА НА ЈАЗИЦИТЕ е најдиректен вовед во бинационална, скоро подмолно федерална држава со огромни материјални средства издвоени од буџетот на Р. М за негово спроведување и одржување.
Затоа граѓани на Р. М, како Македонци, така и останати, за овој предлог закон да помине треба првин попис на населението, а потоа и референдум!
+
НИЕ СМЕ ГРАЃАНСКА, А НЕ СМЕ ПАРТИСКА ДРЖАВА, затоа МОРА ДА СЕ ПОЧИТУВА ГЛАСОТ НА МНОЗИНСТВОТО ГРАЃАНИ НА Р. М!!!
+
Сите граѓани на Р. М треба да се борат за унапредување на личните и колективните права на сите свои сограѓани кои живеат во Р. М, но според Уставот и правилата на правната држава, и не смееме да удоволуваме национал – шовинистички желби и закани на некои политички кругови кои во 21 век поттикнати од националниот романтизам се борат за некоја Голема своја држава, во нашиот случај се работи за Голема Албанија!
———–
Прочитајте што пишува во Членот 1, став (1) до став (4) од ПРЕДЛОГ ЗАКОНОТ ЗА УПОТРЕБА НА ЈАЗИЦИТЕ, а ако имате време прочитајте го и целиот предлог закон, но за воља на вистината уште во самиот член 1 се нарушува Уставот на Р. М, а и она што е договорено со Охридскиот рамковен договор:

Член 1

-(1) На целата територија во Република Македонија и во нејзините меѓународни односи службен јазик е македонскиот јазик и неговото кирилско писмо.

-(2) Друг јазик што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните
(албанскијазик) исто така, е службен јазик и неговото писмо, согласно овој закон.

-(3) Во сите органи на државната власт во Република Македонија, централни институции,јавни претпријатија, агенции, дирекции, установи и организации, комисии, правни лица кои вршат јавни овластувања согласно закон и други институции, службен јазик покрај македонскиот јазик и неговото писмо е и јазикот што го зборуваат 20% од граѓаните на Република Македонија и неговото писмо, на начин определен со овој закон.

-(4) Во единиците на локалната самоуправа јазикот и писмото што го користат најмалку 20% од граѓаните е службен јазик, покрај македонскиот јазик и неговото кирилско писмо. За употребата на јазиците и писмата на кои зборуваат помалку од 20% од граѓаните во единиците на локалната самоуправа, одлучуваат органите на единиците на локалната
самоуправа.
———-
+ споделувајте, размислувајте и алармирајте+
———
целиот текст на Предлог законот:

http://www.pravda.gov.mk/documents/Predlog%20Zakon%20za%20upotreba%20na%20jazicite%20so%20obrazlozenie%20%281%29.pdf

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top